defaultCover_freeEx.png

FreeEx

ActiveWatch a sesizat CNA în cazul Badea/motocicliști

Știre, 7 Sep 2014

08.09.2014

Către Consiliul Național al Audivizualului
În atenția membrilor Consiliului

ActiveWatch, organizație de drepturile omului ce promovează comunicarea liberă în interes public sesizează Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în legătură cu ediția din 26 august 2014 a emisiunii „În gura presei”, difuzată de postul Antena 3, în timpul căreia realizatorul Mircea Badea a amenințat cu moartea, a instigat la violență, a făcut gesturi obscene, a adus injurii unui motociclist. Respectivul motociclist l-a deranjat pe realizatorul TV pentru că a ambalat motorul în momentul în care a trecut prin fața sediului Antena3, în condițiile în care Mircea Badea își instalase studioul afară, în fața sediului televiziunii de unde se transmitea emisiunea.

“Îmi bârâie unul cu motorul în cap. Dacă lipsesc eu un pic până îl rezolv eu pe cretinul ăsta… stai că poate se întoarce. Eu tot o să rezolv un handicapat din ăsta așa de rău încât voi primi zece ani cu executare. Pe bune! Prietene, eu pe-ăsta îl caut acasă! Să moară în chinuri groaznice și să îi sărim cu picioarele pe cap. Fac un apel la jegosul de-adineauri să se întoarcă aici. Jur că vin doar eu după el. Să vezi ce bucată îi dau! Dacă îl prind pe ăsta, vom avea cel mai mare rating din istoria televiziunilor. Să mă mut eu de aici pentru că vrea un cretin?!”

ActiveWatch consideră că au fost încălcate mai multe articole din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, după cum urmează:

ART. 30 Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

ART. 40 (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

ActiveWatch solicită CNA să își exercite mandatul cu care este învestit de lege (ART. 10 (3) În calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligaţia să asigure (...) e) protejarea demnităţii umane, a dreptului la propria imagine şi protejarea minorilor;) și să aplice sancțiunile prevăzute de lege, proporțional cu gravitatea faptelor. Reamintim că acest tip de comportament nu este o premieră pentru respectivul realizator, acesta amenințând și instigând constant împotriva unor persoane sau comunități.

Insultele exprimate în emisiunea din 26 august august afectează mai mult decât persoanele sau comunitățile cărora le sunt adresate; sunt insulte la adresa profesiei jurnalistului. Prin aceste instigări fățișe la violență s-a ieșit total din sfera jurnalismului. Ne aflăm într-o zonă a propagandei disperate în favoarea unor interese ce nu au nicio legătură cu nevoia societății de a beneficia de informații și opinii diverse.

Prin sancțiunile mult prea blânde aplicate acestor fapte grave, CNA devine responsabil de escaladarea fără precedent a agresivității limbajului folosit de unii oameni de televiziune. Aceste sancțiuni nu au avut efectul de a descuraja ci, mai degrabă, de a încuraja asemenea comportamente ce compromit însăși ideea de presă.

Cu stimă,

Mircea Toma, președinte ActiveWatch

_______________________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.

Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2015 – iunie 2015).

Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.


Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022