FreeEx

Acțiuni de intimidare împotriva familiei unui jurnalist de investigații

, 19 Ian 2017

20.01.2017

Sesizare
 

Către: Poliția Slănic Moldova/ Inspectoratul Județean de Poliție Bacău/ Inspectoratul General al Poliției Române/Ministerul Afacerilor Interne

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent solicită Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Poliție să demareze o anchetă în regim de celeritate privind acțiunea de intimidare a jurnalistului Daniel Befu, în vederea identificării și sancționării celor responsabili.

Jurnalistul de investigații Daniel Befu a relatat că pe unii stâlpi și pe o bancă din orașul Slănic Moldova au apărut în ultimele zile mesaje injurioase la adresa familiei Befu. Jurnalistul este originar din localitate, dar nu locuiește acolo. În schimb, părinții săi locuiesc acolo și sunt principalele victime ale acestor mesaje, numele Befu fiind rar întâlnit în zonă.
Daniel Befu a publicat mai multe investigații care l-au vizat pe fostul primar al orașului, Andrei Șerban și pe nașul său, Viorel Hrebenciuc (fost deputat de Slănic).
Considerăm că există o probabilitate ridicată a unei legături între actul de intimidare și articolele publicate de Daniel Befu.
Orice atac la adresa jurnaliștilor este un atac la adresa democrației, iar autoritățile au obligația constituțională de a proteja exercitarea drepturilor cetățenești.

În acest sens, organizațiile semnatare solicită autorităților competente cercetarea în regim de celeritate a acțiunii de la Slănic Moldova. Solicităm Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române să ne transmită rezultatele anchetei cu privire la acest atac la libertatea presei.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

credit foto: Epoch-Times

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022