FreeEx

150 de organizații de drepturile omului din toată lumea i-au cerut azi președintelui Obama să retragă acuzațiile împotriva lui Snowden

, 5 Aug 2013

Mai mult de 150 de organizații ale societății civile, implicate în apărarea drepturilor omului, drepturilor digitale și drepturilor presei în țări de la Marea Britanie la Uruguay, de la Statele Unite ale Americii la Ucraina și Uganda, îi cer Președintelui Obama să retragă acuzațiile împotriva lui Snowden și a altor avertizori de integritate ca el.

Citiți și: US should leave Edward Snowden alone

Două organizații din România s-au alăturat listei semnatarilor acestei scrisori (ActiveWatch și Centrul Român pentru Jurnalism Independent).


Dezvăluirile lui Edward Snowden au generat o dezbatere necesară și mult amânată despre supravegherea masivă a spațiului online de pretutindeni. Datorită lui am aflat că activitatea noastră online este sistematic interceptată și monitorizată de guverne.

Din păcate, în loc să investigheze aceste fapte și să-i pună sub acuzare pe cei responsabili de unele dintre cele mai grave violări ale drepturilor noastre, guvernul american a ales să “tragă în mesager", iar guvernele europene s-au grăbit să ajute. Pașaportul său a fost revocat, cererile sale de azil au fost obstrucționate, chiar și un președinte de stat a fost împiedicat să călatorească liber, în dorința acestor state de a pedepsi mesagerul.

De aceea, împreună cerem președintelui Obama să protejeze în loc să acuze în fața legii avertizorii de integritate și să desfășoare o investigație publică serioasă asupra legalității acțiunilor Agenției Naționale de Securitate (NSA).

Vezi textul integral al comunicatului aici.


ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Organizație membră a rețelelor Reporteri fără Frontiere și IFEX

 

www.activewatch.ro/FreeEx
http://blog.activewatch.ro

 

sursa foto: images.politico.com

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022

Lista acționarilor din audiovizual

Știre, 20 Oct 2022