Timp de 8 săptămâni, trei profesori din Aiud, Baia-Mare și Petroșani testează pachetul educațional ONAIR împreună cu elevii lor în timpul orelor de Competență în Mass Media, Limba și Literatura Engleză și Sociologie. Elevii se vor familiariza cu modul de producere a știrilor și căutarea informațiilor online, vor diseca abordarea senzaționalistă a știrilor și reprezentarea stereotipă a grupurilor minoritare și vor produce propriul buletin de știri. 

Pe tot parcursul testării, profesorii-coordonatori vor avea și calitatea de observator. Își vor înregistra observațiile periodic într-un jurnal de bord, iar în urma testării, vom adapta pachetul educațional pe baza acestor observații, dar și ținând cont de comentariile elevilor. Testarea se va încheia la sfârșitul lunii mai 2010.

ActiveWatch beneficiază de sprijinul Ministerului Educației pentru testarea pachetului în cele trei școli selecționate în urma unui concurs de candidaturi. 

Pachetul educațional va fi disponibil online în limba română și engleză pe site-ul proiectului ONAIR si pe cel al ActiveWatch. De asemenea, pachetul urmează să fie inclus într-o publicaţie cu diseminare europeană, alături de cele dezvoltate de partenerii proiectului ONAIR. 

"OnAir: Effective Use of Media for School Education" este finanțat prin programul Lifelog Learning – Subprogramul Comenius, este coordonat de Universitatea La Sapienza din Roma şi se desfăşoară în colaborare cu şcoli din Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania, Polonia şi România. Proiectul a apărut în contextul studiilor şi cercetărilor care au arătat că puterea de atracţie a noilor media în rândul tinerilor poate deveni o ameninţare pentru deprinderile de învăţare și că fluxul haotic de informaţie poate să îndrume greşit elevii, în absenţa deprinderilor de analiză critică.

Radio Romania este partenerul media al proiectului ONAir.

Coordonatorul proiectului în România: Nicoleta Fotiade, [email protected] 

 

UPDATE: (iunie 2010) Pachetul educațional ONAIR a fost testat cu 84 de elevi și cu ajutorul profesorilor coordonatori, Dorin Răduți, Daniela Caizer și Mariana Hudrea. Un jurnalist local a fost implicat în activitățile elevilor din Petroșani. În urma testării, pachetul educațional ONAIR a fost îmbunătățit și va fi public pe site-ul nostru.

ActiveWatch / CC BY 3.0