Săptămâna trecută, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, ActiveWatch a organizat atelierul “Media, Diversitate și Rasism în Sport”. Timp de trei zile, 30 de formatori în jurnalism și educație media, jurnaliști și studenți la jurnalism au încercat să înțeleagă măsura în care presa sportivă pune în valoare diversitatea sau promovează un discurs rasist și să propună un set de activități de formare pentru studenții la jurnalism interesați de presa sportivă. Formarea - folosind metode specifice educației media - ar trebui să ajute ziariștii să înțeleagă diversitatea socială și culturală și să o valorifice în relatările lor.

Cele două grupe de lucru care s-au format au propus independent activități de formare cu același scop: conștientizarea și valorificarea diversității sociale și culturale în jurnalismul sportiv. Participanții la un astfel de curs vor învăța să-și identifice propriile prejudecăți, stereotipuri și tabuuri prin exerciții de analiză critică a mesajelor media (analiza de conținut și de discurs, studiul de caz, jocul de rol etc.) și să-și depășească propriile bariere sociale și culturale prin întâlniri cu membrii comunităților sau ai altor grupuri diferite de ale lor printr-o excursie de documentare și informare. Rezultatul acestor acțiuni ar trebui să se reflecte, mai apoi, în producția de materiale sportive. Premisa este că rolul de observator critic al relatărilor din presa sportivă le va oferi cursanților ocazia să înțeleagă consecințele unui discurs rasist sau avantajele unei relatări care respectă valorile diversității din perspectiva informării publice. Un model de lucru ar fi: ocolești stereotipuri, ai șansa să vezi lucruri pe care alții nu le văd!

Pachetul de activități de formare rezultate în urma atelierului de lucru va fi publicat anul acesta, pe website-ul Consiliului Europei, alături de alte propuneri ale partenerilor MARS din Belgia, Italia, Franța și Finlanda. Totodată, ActiveWatch va propune acest model de formare facultăților de jurnalism din România.

best football odds and expert soccer predictions oddslot today football predictions from the experts

Aici puteți vedea câteva fotografii din momentul testării uneia dintre activitățile de formare propuse: un joc de rol menit să ajute participanții să conștientizeze etichetele nemeritate pe care le alătură celorlalți.

Și aici, pe blogul ActiveWatch, găsiți mai multe detalii despre atelier.

ActiveWatch a organizat atelierul MARS (Media Against Racism in Sport) în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (Departamentul Jurnalism), la invitația Consiliului Europei și a partenerilor săi belgieni Media Animation, în cadrul programului MARS

ActiveWatch / CC BY 3.0