UPDATE 14 octombrie 2013: Citiți răspunsul SRI de la finalul acestei solicitări.

 

Solicitare de interes public adresată SRI


În atenția domnului George Maior, director SRI

În atenția Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI

ActiveWatch solicită directorului Serviciului Român de Informații, George Cristian Maior, și Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI să prezinte detalii cu privire la amenințarea „extremistă” și „eco-anarhistă” despre care a susținut că planează asupra protestelor privind situația de la Roșia Montană.

„SRI a acordat atenţie acţiunilor interesate menite să influenţeze actul decizional precum şi tentativelor unor structuri extremiste, eco-anarhiste, de a exploata sau de a deturna mişcările protestare, de altfel, legitime”, a declarat George Maior.

În lipsa unor clarificări, această declarație aruncă suspiciune asupra manifestanților și consolidează stigmatizarea unor categorii de persoane care își exercită dreptul garantat prin constituție și protestează în spațiul public împotriva exploatării miniere cu cianuri de la Roșia Montană.

Pentru acuratețe și responsabilitate, vă adresăm următoarele întrebări:

  • Care este definiția eco-anarhismului?
  • Este eco-anarhismul o activitate infracțională condamnată în Codul Penal ?
  • Care sunt structurile eco-anarhiste pe care SRI le monitorizează și cum sunt ele organizate și finanțate?
  • Care este departamentul din SRI care monitorizează structurile eco-anarhiste și care sunt resursele alocate (nr. de ofițeri, operațiuni de filaj, interceptări, resurse financiare) ?
  • Câte persoane sunt monitorizate de către SRI în legătură cu posibila existență a unei structuri eco-anarhiste?
  • Cine a identificat fenomenul și cine a dat mandat SRI să monitorizeze eco-anarhismul?
  • Din ce an este monitorizat fenomenul eco-anarhist?
  • Câte mandate de ascultare s-au solicitat pentru a ține sub observație fenomenul eco-anarhist în general, și câte în timpul protestelor legate de Roșia-Montană?
  • Care este lista structurilor suspectate că ar fi încercat să deturneze protestele pe tema Roșiei Montane?


ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.
 

Update 21 octombrie 2013: Răspuns din partea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații - aici -

UPDATE 14 octombrie 2013: Serviciul Român de Informații ne-a comunicat următorul răspuns la solicitarea anterioară:

ROMANIA
SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII
SECTORUL RELATII CU CETATENII
Nr. 60.713 din 14.10.2013


Catre
ASOCIATIA AGENTIA DE MONITORIZARE A PRESEI
- Domnului Presedinte Mircea Toma -


Ca urmare a "solicitarii de interes public" adresata institutiei noastre (cu adresa dumneavoastra nr. 1308 din 03.10.2013, prin care ati solicitat clarificari cu privire la unele aspecte incluse in declaratia publica din 30 septembrie a.c. a directorului SRI pe subiectul Rosia Montana), va comunicam urmatoarele:
o
o Sintagma "structuri extremiste, eco-anarhiste" din declaratia citata desemneaza, la nivelul comunitatii serviciilor de informatii din spatiul euro-atlantic, in mod sintetic, structuri care au ca metode de actiune comiterea de acte violente in urmarirea unor obiective, permanente ori conjuncturale, legate de protectia mediului. Declaratiile directorului SRI pe acest subiect trebuie analizate prin raportare la contextul larg la care se refera;
o
o
o Interesul institutiei noastre fata de astfel de structuri nu este legat de obiectul revendicarilor, fie acestea referitoare la protectia mediului sau de alta natura, ci de modalitatile violente de actiune avute in vedere.


Intra astfel in responsabilitatea SRI prevenirea materializarii unor acte violente care pot rezulta in urma "contaminarii" unor manifestari pasnice cu elemente de natura extremista sau anarhista. Din aceasta perspectiva, in conformitate cu misiunile ce i-au fost incredintate, pentru SRI constituie o prioritate cunoasterea preventiva a situatiilor cu potential de degenerare in acte violente (ce pot aduce atingere sigurantei cetateanului si securitatii nationale).

Eventuale astfel de date obtinute de SRI sunt puse cu celeritate la dispozitia institutiilor statului abilitate sa adopte masuri in consecinta;
o
o Informatiile privind activitatile derulate de SRI pentru prevenirea riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale inclusiv cele generate de activitati ale unor grupari extremiste sau anarhiste, au caracter clasificat, situatie care restrange posibilitatea institutiei noastre de a oferi detalii suplimentare la intrebarile dumneavoastra. Articolul 11 din Legea sigurantei nationale reglementeaza strict beneficiarii informatiilor din acest domeniu si conditiile comunicarii acestora.


Din aceeasi perspectiva, facem trimitere la prevederile art. 10, art. 12 si art. 23 din Legea nr. 51/1991, ale art. 3 alin. (1) din Legea nr. 14/1992, respectiv ale art. 17 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 182/2002, care evidentiaza ca atat activitatea desfasurata de structurile de informatii, cat si informatiile cu care opereaza acestea au caracter secret de stat;
o
o Institutia noastra nu a avut si nu are in vedere punerea sub semnul intrebarii, in vreun fel, a exercitarii drepturilor fundamentale si garantate constitutional la libera exprimare si libertatea intrunirilor. Mai mult, prin atributiile conferite de Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala, SRI contribuie la asigurarea exercitarii neingradite a tuturor drepturilor si libertatilor constitutionale ale cetatenilor.
Va multumim pentru interesul acordat modalitatilor in care, in indeplinirea atributiilor sale legale, institutia noastra contribuie la prezervarea caracterului legitim al exprimarii publice sub toate aspectele, in limitele Constitutiei si ale cadrului normativ in vigoare.


Cu stima,
SEFUL SECTORULUI


SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII
B-dul Libertatii nr. 14, sector 5, 050706 - Bucuresti - Romania; www.sri.ro

ActiveWatch / CC BY 3.0