Roşia Montană – 22 noiembrie 2012

 

Fundaţia Culturală Roşia Montană consideră că referendumul organizat în 35 de localităţi  din judeţul Alba pe data de 9 decembrie nu este altceva decât un truc al companiei Roşia Montană Gold Corporation menit să exercite presiuni asupra instituţiilor guvernamentale în vederea sprijinirii proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi să grăbească luarea unor decizii favorabile cu privire la controversatul proiect.

 

În cadrul referendumului votanţii sunt întrebaţi dacă sunt sau nu sunt de acord cu relansarea mineritului în Munţii Apuseni şi cu exploatarea propusă la Roşia Montană.

 

"Dacă rezultatele sunt favorabile RMGC-ului", spune Sorin Jurca, vicepreşedintele fundaţiei, "compania  poate afirma că proiectul lor este necesar şi dorit de întregul judeţ."

 

Asemenea rezultate vor fi folosite pentru a face presiuni asupra structurilor politice noi alese în vederea modificării sau a abrogării de legi care să faciliteze demararea proiectelor de exploatare minieră la suprafaţă, ocolind legislaţia naţională şi europeană concepută pentru a proteja mediul şi  patrimoniul României.

 

Fundaţia susţine cu fermitate că patrimoniul de la Roşia Montană este de importanţă naţională şi universală, astfel că destinul unui loc de asemenea valoare nu poate fi decis  de un grup de localnici care îşi doresc un loc de muncă temporar sau în urma unui referendum judeţean. “Responsabilitatea ministerelor şi a Uniunii Europene nu poate fi înlocuită de un referendum”, adaugă Jurca.

 

Fundaţia Culturală Roşia Montană a fost fondată în 2009 de către un grup de localnici alături de oameni de ştiinţă, inclusiv actualul preşedinte, prof. dr. Ioan Piso, fostul director al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Misiunea fundaţiei este de a contribui la protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului Roşiei Montane şi a zonei din care face parte.

 

Preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană,

Prof. dr. Ioan Piso

şi Consiliul Director

 

Fundaţia Culturală Roşia Montană

Str. Piaţă nr. 321

Roşia Montană, jud. Alba

tel. 0745 516 520

[email protected]

sursa foto: luptapentrurosiamontana.wordpress.com

ActiveWatch / CC BY 3.0