In perioada 12-13 martie 2009 a avut loc la Bucuresti seminarul de instruire si suport pentru jurnalisti –„Transparenta pentru integritate!”. Evenimentul a fost organizat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei , in cadrul proiectului „Transparenta fondurilor europene in Romania”, proiect finantat din fonduri Phare 2007 (Facilitatea de tranzitie).
La eveniment au participat 29 de jurnalisti din presa locala si centrala, iar sesiunile din cadrul programului au fost sustinute de lectori experti din cadrul Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF), Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB).

Prin organizarea acestui seminar organizatorii si-au propus sa-i instruiasca pe jurnalistii participanti in identificarea cazurilor suspecte de frauda si coruptie de pe traseul fondurilor europene, de la accesare si pana la implementarea acestora.

Astfel, in cadrul seminarului au fost abordate teme precum: tipuri de nereguli identificate de DLAF si DNA in obtinerea si utilizarea fondurilor europene; competentele ONPCSB in prevenirea si combaterea spalarii banilor; integritate in administratia publica locala (tema abordata de Codru Vrabie – expert integritate publica) si tehnici jurnalistice de investigare a bugetelor publice, cazuistica si resurse (tema abordata de Dan Suciu –expert Money Channel)

Aceasta a fost prima componenta din cadrul programului, urmatoarea etapa fiind dedicata selectiei a zece proiecte jurnalistice de investigatie. Jurnalistii selectati vor aborda subiecte legate de traseul finantarilor europene in Romania.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa contactati departamentul Buna Guvernare din cadrul ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei.

ActiveWatch / CC BY 3.0