ActiveWatch, Asociația pentru Tranziție Urbană și Grupul pentru Dezvoltare Locală au lansat raportul Ordinul 2701 după doi ani, o analiză națională a modului în care a fost implementat Ordinul de Ministru 2701 / 2011 cu privire la participarea publicului în deciziile de urbanism. Astfel, au fost analizate practicile Primăriei Municipiului București și ale primăriilor reședințelor de județ, iar studiul scoate la iveală lipsa de informare a cetățenilor cu privire la dreptul de a se implica în deciziile care îl privesc, precum și o slabă capacitate de comunicare a instituțiilor publice.

Dintre principalele concluzii ale studiului:

- Drepturile cetățenilor de a se implica în dezvoltarea urbană (în forma stipulată în OM 2701) nu au fost popularizate în rândul cetățenilor; nu au existat informări sau campanii cu privire la cadrul legal în care aceștia își pot exprima opiniile;- În 80% regulemantele locale cuprind strictul necesar, preluat din Ordonanță. Există și excepții; de pildă Primăria orașului Reșița a preluat și din prevederile neobligatorii ale ordonanței;

- Planurile de urbanism supuse dezbaterii publice sunt greu de accesat în paginile instituțiilor (fiind „ascunse” în site) și conțin un limbaj tehnic, foarte dificil de înțeles pentru cetățeni;

- În majoritatea cazurilor nu sunt publicate opiniile cetățenilor și nici nu sunt publicate răspunsurile primăriilor la sugestiile cetățenilor, astfel încât se propagă lipsa de informare.

Citiți tot studiul AICI.

Alături de această analiză, cele trei organizații au realizat un material resursă care cuprinde cazuri de bună practică în domeniul participării publice în urbanism. "Participarea publicului în procesele de urbanism - resurse pentru administrația publică" este un material destinat, în principal, autorităților publice, însă acesta se poate dovedi util și organizațiilor non-guvernamentale sau grupurilor de cetățeni implicate în campanii de advocacy. Materialul este disponibil AICI.

 

Materialele au fost realizate în cadrul proiectului "Capacitate pentru urbanism participativ aplicat - CUPA", finanțat prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative.

ActiveWatch / CC BY 3.0