Justitia din Romania-Raport intern - Informare post eveniment

, 25 Apr 2013

Informare post eveniment
26.04.2013



ActiveWatch și Asociația pentru Monitorizarea Justiției (AMJ) au organizat în data de 25 aprilie 2013, la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept, dezbaterea


“Justiția din România - Raport intern”


Cu această ocazie, au fost lansate studiile Percepția calității actului de Justiție din România – opinia avocatilor - realizat de către ActiveWatch - și Raportul pe Justitie 2012 - al Asociației pentru Monitorizarea Justiției.

La eveniment au participat aproximativ 50 de reprezentanți ai unor instituții specializate din România  -  Institutul Național al Magistraturii, Uniunea Națională a Barourilor din România -, judecători, avocați și, respectiv ai unor organizații neguvernamentale.

Raportul pe Justiție 2012 – integrează rezultatele unor cercetări efectuate pe întreg teritoriul țării la nivel administrativ – instituțional, precum și la nivelul instanțelor de judecată – cu privire la aspecte de interes atât din perspectiva administrării justiției, cât și a actului de Justiție propriu-zis.

Studiul “Percepția calității actului de Justiție din România”, cercetare efectuată de ActiveWatch în perioada 2012-2013 a avut in vedere identificarea disfuncțiilor din activitatea Curților, a magistraților și a Consiliului Superior al Magistraturii, așa cum sunt ele percepute de către avocați din România.

În dezbaterea care a urmat, participanții s-au exprimat cu privire la relevanța rezultatelor cercetărilor, au adăugat propriile lor constatări cu privire la calitatea actului de justiție și au formulat opțiuni paradigmatice și tehnice pentru reabilitarea sistemului judiciar.

La finalul evenimentului, Mircea Toma, președinte ActiveWatch, a anunțat intenția de a recidiva prin transformarea aceastei evaluări într-o cercetare periodică tip barometru în vederea sprijinirii progresului reformei în Justiție.


Redăm mai jos si alte concluzii din cadrul dezbaterii:

Octavia Spineanu, Președinte INM, a menționat că Institutul Național de Magistratură implementează un proiect care oferă viitorilor magistrați oportunitatea de a face stagii de practică în cabinetele de avocatură, aceștia “având posibilitatea de a înțelege [astfel] niște mecanisme din interior și de a avea o altă abordare  în relațiile judecător-avocat în sala de ședință”.

Dan Oancea, Vicepreședinte UNBR, a subliniat că “una dintre cheile multor probleme, inclusiv aceea privind integritatea actului de justiție, rezidă în soluționarea problemei transparenței”. Referitor la subiectul înregistrării ședințelor de judecată, domnul Oancea a precizat că Uniunea Națională a Barourilor din România a avut în vedere, în urmă cu doi ani, achiziționarea unui sistem informatic de înregistrare a ședințelor  de judecată pe care să le pună pro-bono la dispoziția curților însă acest demers nu a primit până în acest moment niciun răspuns pozitiv din partea administrației.

Ioana Sfîrăială, avocat si reprezentant al Asociației de Monitorizare a Justiției: “Soluțiile Inspecției Judiciare nu pot fi atacate , așa cum ar trebui să fie în practică. Inspecția Judiciară [...] este o parte din CSM, iar soluțiile Inspecției Judiciare și lipsa de transparență a acesteia se reflectă asupra percepției pe care populația o are asupra CSM-ului”.

 

Persoană de contact: Sorina Untu, ActiveWatch





 

Share această pagină: