Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, ActiveWatch și Rețeaua RuralNet au propus astăzi spre dezbatere subiectul locurilor de muncă de la Roşia Montană. Locurile de muncă sunt principalul argument al susţinătorilor proiectului de exploatare minieră. Exploaterea aurului prin cianurare este considerată de susţinătorii proiectului drept unica şansă de dezvoltare economică a regiunii. Premierul Victor Ponta a declarat că, fără proiect, „judeţul Alba îl ştergem de pe harta economică”.

CNS Cartel ALFA s-a exprimat în repetate rânduri în legătură cu acest proiect, criticabil din punct de vedere economic, din cauza nivelului scăzut al participării statului și al redevenţelor, dar și din punct de vedere al mediului, datorită riscului ecologic extrem de mare, suportat doar de statul român.

Aspectul social este, însă, poate cel mai grav, tocmai pentru că este prezentat ca unul dintre argumente tari în favoarea proiectului. Declararea de către administraţia locală a zonei ca mono-industrială, lipsa deliberată de iniţiativă în promovarea unor proiecte alternative de dezvoltare, reprezintă un dezinteres cinic faţă de locuitorii zonei. Astfel, prin aceast blocaj administrativ şi prin actualul proiect de contract, locuitorii din zona Roşia Montană sunt obligaţi să devină sclavii companiei RMGC (care, în schimb, nu este obligată să respecte legile din România).

În calitate de confederație sindicală, CNS Cartel ALFA militează cu prioritate pentru crearea și apărarea locurilor de muncă. Locuri de muncă decente și sustenabile, care asigură un venit adecvat, stabilitate și securitate, un mediu de lucru sănătos, și care să conducă la bunăstarea lucrătorilor, a familiilor și a comunității.

Or, așa cum s-a mai afirmat, locurile de muncă prevăzute de proiectul de exploatare al RMGC sunt puține (dintre acestea, doar o parte vor fi accesibile pentru localnici) și sunt valabile cel mult pe durata exploatării (șaisprezece ani). Dacă zona devine periculoasă, se vor pierde însă alte locuri de muncă și șansa de a mai dezvolta proiecte sustenabile care produc locuri de muncă decente.

Studiul realizat de o echipă de cercetători din cadrul Academiei de Studii Economice, referitor la posibilitățile alternative de dezvoltare a zonei, arată faptul că există posibilităţi reale de creştere, printr-o organizare mai bună a producţiei agricole şi prin procesarea produselor care, prin valoarea adăugată, se regăseşte ca venituri suplimentare şi crearea de noi locuri de muncă. Dată fiind importanţa unui asemenea demers şi interesul Uniunii Europene pentru menţinerea şi consolidarea micilor gospodarii rurale, pe de altă parte, se poate ţinti accesarea fondurilor europene nerambursabile şi expertiza în elaborarea şi concretizarea Strategiei de dezvoltare, mai arată autorii studiului.

In prezent, există de asemenea scheme de subvenţie sub forma ajutorului de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă, cu un buget de 100 mil. euro.

Guvernanţii ne vor convinge că sunt cu adevărat preocupaţi de soarta oamenilor şi de locurile de muncă atunci când se vor bate și vor reuși să salveze întreprinderi viabile şi moderne precum OLTCHIM, atunci când vor considera obligatorie încheierea unei acord social cu investitorul în cazul privatizării unei societăți, când vor căuta și aplica soluțiile pentru a sprijini sectoarele economice competitive ale industriei românești, care sunt în pericol să dispară complet în lipsa unei intervenții rapide: industria chimică, a oțelului și aluminiului.

Problema rezolvării locurilor de muncă la Roșia Montană prin proiectul RMGC nu este din păcate altceva decât propagandă și o denunțăm.

 

Conferința a fost transmisă live pe net de către Privesc.eu și poate fi revăzută aici
 

ActiveWatch / CC BY 3.0