ActiveWatch și Asociația pentru Monitorizarea Justiției au obținut astăzi, 21 octombrie 2013, prin executare silită, Protocolul de cooperare dintre Institutul Național al Patrimoniului și SC Roșia Montană Gold Corporation SA, încheiat la data de 15 iulie 2011.

În 2012 ActiveWatch a solicitat Ministerului Culturii și Patrimoniului Național protocolul de cooperare cu RMGC, care fusese menționat într-o comunicare publică de ministrul de la acea vreme, Kelemen Hunor. Cererea a fost redirecționată către Institutul Național al Patrimoniului (INP), instituție în subordinea Ministerului Culturii, a cărei conducere a semnat documentul. INP a considerat că protocolul nu poate fi accesibil publicului, din cauza unei clauze de confidențialitate, convenite de ambele părți. Prin sentința cu numărul 1555 din 25 martie 2013, pronunțată de Tribunalului București, INP a fost obligat să facă public acest document, Curtea motivând, printre altele: "Tribunalul reține că denumirea sa (n.n. a protocolului) sugerează faptul că privește protejarea și restaurarea patrimoniului cultural național. Prin urmare, tematica în sine a acestui act justifică caracterul său de infornație cu caracter public. Mai mult, acest înscris reprezintă o emanație a activității desfășurate de o autoritate a statului, conform competențelor care i-au fost oferite."

Citiți Protocolul de cooperare dintre Institutul Național al Patrimoniului și SC Roșia Montană Gold Corporation SA, încheiat la data de 15 iulie 2011 și Motivația sentinței Tribunalului București

Sursa foto: Casa Jurnalistului

Materiale* video:

1. Interviu - Mircea Toma la Realitatea TV

2. Protocolul de cooperare RMGC - INP: discutie intre echipa ActiveWatch si Alexandru Muraru (director INP)

3. Interviu - Alexandru Muraru la Realitatea TV

Multumiri colegei noastre Sorina Vasile (Casa Jurnalistului) pentru materialele realizate.

Citeste si - Comunicat de presa INP

ActiveWatch / CC BY 3.0