În ultimele 2 săptămâni am fi dorit să putem aniversa un an de la prima apariție publică a Campaniei Politică fără Bariere. Pe-atunci, ne adresam candidaților din alegerile prezidențiale cu un chestionar scurt, să aflăm de la ei cum văd reforma electorală. În ciuda unor neajunsuri evidente, măcar am reușit să reformăm câte ceva în privința legii partidelor, legii privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale, respectiv în privința alegerilor locale și alegerilor parlamentare.

Nu am putut aniversa nimic, în ultimele 2 săptămâni, pentru că suntem ocupați cu votul prin corespondență, unde pare că nu mai avem cu cine dialoga, pentru că politicienii au „inventat” un nou proiect de lege, care are o sumedenie de probleme, este incomplet și discriminator, dar pe care ei doresc să-l adopte rapid, în următoarele 3 zile: azi, pseudo-dezbatere la Parlament; mâine, ședința Comisiei pentru legile electorale; miercuri, votul final în Camera Deputaților. Ne așteptăm ca, de joi, să vedem legea atacată la Curtea Constituțională.

 

Nu e totul negru în proiect, pentru că există și unele părți bune, dar dialogul suferă îngrozitor în această perioadă, tocmai din pricina crizei de timp, despre care am avertizat încă din 5 august, după ce am facilitat o discuție tehnică în 8 iulie. Mai mult decât atât, am încercat să aflăm cum văd partidele soluționarea subiectului și am propus un document cu amendamente. Încă nu ne dăm seama dacă politicienii vor legea privind votul prin corespondență, dar stăm cu ochii pe ei și vă anunțăm în curând. Să ne urăm succes reciproc!

 

Mai multe informații găsiți accesând pagina Campaniei Politică fără Bariere.

ActiveWatch / CC BY 3.0