Panouri homofobe - Curtea de Apel București respinge ca nefondată acțiunea Pro-Vita și Alianța Familiilor

, 17 Sep 2014

Curtea de Apel București menține hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin care Pro-Vita pentru Născuți și Nenăscuți și Alianța Familiilor din România sunt sancționate pentru discriminare pe criteriul orientării sexuale.
În ședința publică din 17 septembrie 2014, Curtea de Apel București respinge acțiunea Pro-Vita și Alianței Familiilor împotriva hotărârii CNCD, ca fiind nefondată.
 

TEXTUL INTEGRAL AL HOTĂRÂRII CURȚII DE APEL BUCUREȘTI

Firul evenimentelor
februarie 2013 - Alianța Familiilor și Provita instalează două panouri pe Calea Moșilor pe care introduc textul: “ți-ai vedea băiețelul... HOMOSEXUAL? ți-ai închipui fetița... LESBIANĂ? pe Olari, în capătul străzii, se fac niște chestii...”. Cele două panouri apar în contextul „Lunii istoriei LGBT”, eveniment organizat anual în România de Asociația ACCEPT, și fac referire în mod evident la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” poziționat pe Strada Olari din București. ActiveWatch sesizează CNCD cu privire la mesajul discriminariu promovat de cele două panouri.
septembrie 2013 - CNCD hotărăște costatarea faptei de discriminare, sancționarea Pro-Vita și Alianței Familiilor cu amendă contravențională în cuantum de 1000 de lei pentru fiecare, în urma petiției depuse de ActiveWatch.
decembrie 2013 - Pro-Vita și Alianța Familiilor cer anularea hotărârii CNCD la Curtea de Apel București, chemând în judecată CNCD și ActiveWatch, în calitate de pârâți.
aprilie 2014 – Are loc prima înfățișare la Curtea de Apel București. Asociația Accept solicită să intervină în cadrul procesului, în sprijinul ActiveWatch, solicitare admisă de instanță.
10 septembrie 2014 – Pro Vita și Alianța Familiilor răspund interogatoriului depus de ActiveWatch și Asociația Accept recunoscând pentru prima dată, în cadrul procesului, că cele două panouri fac referire directă la Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc”. De asemenea, ActiveWatch răspunde interogatoriului Provita și Alianța Familiilor, explicând în detaliu mesajul homofob al panourilor.
17 septembrie 2014 - Curtea de Apel București respinge acțiunea Pro-Vita și Alianței Familiilor împotriva hotărârii CNCD, ca fiind nefondată.

„Faptul că în prezent avem o lege care condamnă incitarea la ură și discriminare, face ca acele organizații care promovează discursul discriminatoriu la adresa minorităților să recurgă la exprimări aluzive care transmit în fapt același mesaj negativ. Mesajul de pe panourile instalate de Pro-Vita și Alinața Familiilor incită la discriminare dar încearcă să nu o facă în mod explicit. Mesajul incitator a fost însă corect identificat de cele două instituții care au judecat cazul.” a declarat Mircea Toma, Președintele ActiveWatch.
„Asistăm, în ultima vreme, la o nuanțare a discursului de incitare la ură și discriminare. Actorii prezenți și pe scena publică din România nu mai au un discurs direct, de îndemnare la violență, ci practică forme de atacuri mai voalate, care se cumuleză cu acțiuni pe rețelele de socializare, online, etc. Atât Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, cât și Curtea de Apel București au înțeles că esența acestor manifestări publice este aceeași – incitarea la ură și discriminare.” a declarat Iustina Ionescu, avocata care a reprezentat ActiveWatch și Asociația ACCEPT în acest caz.
 

 

______

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Share această pagină: