copertă_freeex_digest_6

FreeEx

Tinerețe, voturi grele | FreeEx Digest nr. 6

20 Mai 2024

Download (1.9 MB)

Descriere

Pentru acest dosar tematic, vă propunem un studiu de caz dedicat sondajului IRES, de la sfârșitul lunii martie 2024, privind atitudinile și comportamentul electoral al tinerilor din România, sondaj ce a declanșat o serie de reacții alarmiste în spațiul public. La acea dată, comunicatori din media și politică s-au întrecut în declarații precipitate și necontextualizate, deși studiul oferea o multitudine de alți indicatori care ar fi adus mai mult echilibru în dezbateri.

Pentru a verifica dacă acest episod de panică a fost justificat, am consultat analize și opinii informate, mult mai nuanțate, privind situația tinerilor din România și din Uniunea Europeană, inclusiv recent publicatul sondaj Eurobarometer Youth and Democracy. Discuția este necesară mai ales pentru că, în acest an super-electoral, peste un milion de tineri cu vârste între 18 și 22 de ani își pot exercita dreptul de vot pentru prima dată în viață. Iar acești tineri sunt expuși la mesaje contradictorii și posibil descurajante atunci când le este evaluată cultura politică și civică.

Credem că atitudinea tinerilor față de politică nu poate fi înțeleasă doar prin analiza registrelor electorale, ci și prin analiza semnalelor de îngrijorare și de neîncredere pe care aceștia le transmit atunci când sunt întrebați despre instituțiile democratice din România.

Licență
Creative Commons CC-BY 3.0 (Attribution)

Alte publicații
freeex_digest_5
FreeEx

Jurnaliștii și sursele lor | FreeEx Digest nr. 5

24 Oct 2023
freeex_digest_4
FreeEx

Partidele, banii și presa - o relație toxică | FreeEx Digest nr. 4

27 Iun 2023
coperta_freeex_digest_3
FreeEx

Breaking (News) Democracy - FreeEx Digest nr. 3

3 Mai 2023

Vezi mai multe publicații →