20 Mai 2024
Pentru acest dosar tematic, vă propunem un studiu de caz dedicat sondajului IRES, de la sfârșitul lunii martie 2024, privind atitudinile și comportamentul electoral al tinerilor din România, sondaj ce a declanșat o serie de reacții alarmiste în spațiul public. La acea dată, comunicatori din media și politică s-au întrecut în declarații precipitate și necontextualizate, deși studiul oferea o multitudine de alți indicatori care ar fi adus mai mult echilibru în dezbateri.
Pentru a verifica dacă acest episod de panică a fost justificat, am consultat analize și opinii informate, mult mai nuanțate, privind situația tinerilor din România și din Uniunea Europeană, inclusiv recent publicatul sondaj Eurobarometer Youth and Democracy. Discuția este necesară mai ales pentru că, în acest an super-electoral, peste un milion de tineri cu vârste între 18 și 22 de ani își pot exercita dreptul de vot pentru prima dată în viață. Iar acești tineri sunt expuși la mesaje contradictorii și posibil descurajante atunci când le este evaluată cultura politică și civică.
Credem că atitudinea tinerilor față de politică nu poate fi înțeleasă doar prin analiza registrelor electorale, ci și prin analiza semnalelor de îngrijorare și de neîncredere pe care aceștia le transmit atunci când sunt întrebați despre instituțiile democratice din România.
Acest dosar tematic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea gândirii critice în context pre-electoral și electoral" finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Opiniile și informațiile transmise în cadrul proiectului nu reprezintă poziția Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. Responsabilitatea privind acuratețea informațiilor și deciziile editoriale sunt sub controlul exclusiv al Asociației ActiveWatch.