FreeEx 2011 ro

FreeEx

Raport FreeEx 2011

2 Mai 2012

Download (1.9 MB)

Descriere

Raportul de faţă acoperă în principal evenimentele anului 2011. Cazurile publicate au un rol ilustrativ. Am introdus în raport și cazuri care nu privesc în mod direct presa sau drepturile jurnaliștilor, atunci când am considerat că ele au relevanţă pentru modul în care dreptul la libertatea de exprimare și libertatea presei sunt percepute în România.

În 2011, agravarea condiţiilor economice din piaţa de media a adus cu sine fenomene specifice – publicaţii închise, disponibilizări, reduceri salariale, conflicte de muncă. Fragilitatea economică a industriei a vulnerabilizat și mai mult redacţiile. Aflate sub o presiune economică dură, acestea au fost tot mai dispuse la compromisuri, cu consecinţe grave asupra conţinutului editorial, aflat într-o continuă și accentuată degradare.

Calitatea actului de management a lăsat de dorit, managerii de presă nereușind să găsească soluţii economice de redresare atunci când încasările din publicitate au scăzut, iar investiţiile patronilor au secat. Adeseori, soluţiile găsite au presupus sacrificarea actului jurnalistic, fie în favoarea clienţilor de publicitate, fie în favoarea finanţatorilor sau sponsorilor ale căror interese economice sau politice s-au impus în faţa celor profesionale.

În nenumărate rânduri, autorităţile, partidele politice și politicienii au continuat să încalce dreptul la exprimare. Amenzile nejustificate, iniţiativele legislative limitative și deciziile disproporţionate ale unor instanţe sunt câteva forme prin care s-a încercat descurajarea liberei exprimări. La aceasta au contribuit și agresiunile sau pasivitatea în raport cu ele, subordonarea politică a unor instituţii media sau încercările de cumpărare a altora prin contracte de publicitate.

România s-a situat pe locul 47 în clasamentul mondial al libertăţii presei (Press Freedom Index 2011), realizat de organizaţia Reporteri fără Frontiere1. Potrivit acestui clasament, în 2011, România s-a situat pe aceeași poziţie cu Statele Unite ale Americii, Taiwan și Argentina.

Licență
Creative Commons CC-BY 3.0 (Attribution)

Alte publicații
raport-avertizor.jpg
FreeEx

Statutul avertizorului de integritate în România

30 Noi 2021
Raport FreeEx 2018-2019
FreeEx

Raportul FreeEx (2018-2019) - Libertatea Presei în România

4 Mai 2019
Raport FreeEx 2017-2018
FreeEx

Raportul FreeEx (2017-2018) - Libertatea Presei în România

2 Mai 2018

Vezi mai multe publicații →