Raport FreeEx 2015-2016

FreeEx

Raportul FreeEx 2015-2016 - Libertatea Presei în România

2 Mai 2016

Download (2.2 MB)

Descriere

Problemele structurale ale presei din România s-au manifestat vizibil și în anul 2015. Justiția a reușit să scoată la iveală metodele prin care mass-media au fost aservite în ultimii ani mediului politic, prin mecanisme corupte de finanțare, controlarea agendei publice cu ajutorul celor mai puternice instituții de presă, folosirea presei pentru șantaj sau implicarea ei în acte de corupție la cel mai înalt nivel.

Indexul global al libertății presei realizat de Reporteri fără Frontiere plasează România pe locul 49, urcând trei locuri față de anul precedent. Organizația punctează principalele probleme ale presei din țara noastră: „Politizarea excesivă a mass-media, mecanisme corupte de finanțare, politici editoriale subordonate intereselor proprietarului, infiltrarea redacțiilor de către serviciile de informații - efecte ale transformării mass-media în instrumente de propagandă politică în ultimii ani”.

O cercetare internațională pe tema pluralismului în mass-media, lansată în aprilie 2016, arată că în România, la nivelul conținutului, nu există diversitate a opiniilor politice la nicio entitate media cu audiență semnificativă.

Licență
Creative Commons CC-BY 3.0 (Attribution)

Alte publicații
freeex_digest_4
FreeEx

Partidele, banii și presa - o relație toxică | FreeEx Digest nr. 4

27 Iun 2023
coperta_freeex_digest_3
FreeEx

Breaking (News) Democracy - FreeEx Digest nr. 3

3 Mai 2023
freeex_digest_2_eng
FreeEx

Control and censorship of digital communications - FreeEx Digest no. 2 (English)

20 Mar 2023

Vezi mai multe publicații →