Raport FreeEx 2017-2018

FreeEx

Raportul FreeEx (2017-2018) - Libertatea Presei în România

2 Mai 2018

Download (8.4 MB)

Descriere

Anul 2017 poate fi definit ca unul de uzură și de polarizare la nivelul societății românești. Agenda publică a fost dominată de subiecte politice care au antagonizat publicul, mass-media jucând un rol activ în tensionarea relației dintre politicieni și cetățeni. Instituțiile de presă loiale coaliției care a câștigat alegerile din 2016 nu au fost deloc incomode pentru partidele aflate la guvernare, ba chiar au legitimat acțiunile acestora prin promovarea unor teme utile puterii politice.

Deși după februarie 2017 protestele au scăzut ca intensitate și ca frecvență, mass-media apropiate puterii au continuat să minimizeze importanța și semnificația acestora. Astfel, au dezvoltat scenarii conspiraționiste care încadrau mișcările civice din România într-un plan și o rețea de influență mondiale, care urmăreau subminarea rezultatului alegerilor parlamentare din anul 2016. În elaborarea acestor scenarii, jurnaliștii de casă ai partidelor de la putere nu au ezitat să încalce norme deontologice elementare sau să promoveze, fără discernământ, știri false. Mai grav, atacurile mediatice la adresa protestelor civice au legitimat permanent acțiunile de intimidare din partea autorităților statului.     

Totodată, anul 2017 a conturat și mai mult taberele, presa Puterii și presa de Opoziție fiind și mai ușor de identificat. În continuare, rămâne un mister dispariția, aproape până la extincție, a presei dedicată cetățenilor și interesului public, indiferent de ideologii și simpatii politice.

Licență
Creative Commons CC-BY 3.0 (Attribution)

Alte publicații
copertă_freeex_digest_6
FreeEx

Tinerețe, voturi grele | FreeEx Digest nr. 6

20 Mai 2024
freeex_digest_5
FreeEx

Jurnaliștii și sursele lor | FreeEx Digest nr. 5

24 Oct 2023
freeex_digest_4
FreeEx

Partidele, banii și presa - o relație toxică | FreeEx Digest nr. 4

27 Iun 2023

Vezi mai multe publicații →