proiect acasa

Bună guvernare

Acasă

Credem în dreptul la o viață decentă pentru fiecare om și în justiție socială. Credem că accesul la locuire decentă este un drept fundamental pentru fiecare dintre noi și că instituțiile publice din România au obligația de a sprijini persoanele și familiile vulnerabile să locuiască în siguranță. 

Proiectul Acasă. este o formă structurată prin care vom documenta forme de locuire precară din București, vom comunica cu autoritățile publice locale și prin care vă vom informa cu privire la proiectele autorităților publice din zona serviciilor sociale (preponderent în domeniul locuirii). 

De mai bine de 15 ani, România semnează tratate și convenții internaționale care plasează locuirea în zona drepturilor omului. De ceva vreme, statul a început să creioneze strategii naționale pe tema locuirii, în  este recunoscut faptul că locuirea este printre cele mai scumpe dintre cheltuielile românilor (fie că vorbim despre chirii și/sau facturi la utilități). Cu toate acestea, strategiile naționale rămân fie la stadiul de proiect, fie sunt complet ignorate de autoritățile publice locale. Pe scurt, preocupările autorităților publice locale pentru domeniul locuirii sociale se poate măsura  în liste de așteptare pentru locuințe sociale, pentru unii chiar mai bine de 20 de ani. 

Ne-am propus pentru proiectul Acasă. să:

  • Documentăm efectele locuirii în condiții improprii pentru persoanele care nu au banii necesari pentru închiriere pe piața liberă a unei locuințe;
  • Aducem față în față persoane afectate de sărăcie locativă și reprezentanți ai autorităților publice locale;
  • Propunem Consiliilor Locale măsuri care să amelioreze problema locuirii precare, pornind de la principiile drepturilor omului.

Ieșirea din situația de vulnerabilitate este complet dependentă de o locuință. În lipsa unui acasă, o persoană nu va putea dormi bine, lucru care va duce la oboseală cronică, boală și depresie. În lipsa accesului la apă, oamenii nu pot avea grijă de igiena lor. În lipsa accesului la o mașină de gătit, oamenii nu vor avea o dietă sănătoasă. În lipsa electricității, copiilor le va fi afectat dreptul la educație. În lipsa unui contract de închiriere, oamenilor le este refuzat chiar dreptul de a-și face planuri cu privire la viitorul lor. 

Acest proiect este produsul parteneriatului dintre Asociația ActiveWatch și Fundația Parada și este construit în jurul expertizei acumulate de cele două organizații în asistența directă pentru persoanele vulnerabile, dar și în acțiuni de advocacy și de drepturile omului. 

În cadrul acestui proiect vom promova dreptul fiecărei persoane de a trăi cu demnitate, dreptul de a avea acces la servicii sociale în spiritul demnității umane, dreptul a avea o locuință adecvată, sigură și la un preț suportabil. Și asta pentru că locuirea nu este un merit și nu este nici un bun de piață – locuirea este un drept. 

[email protected]

Share această pagină: