Vizual - schimba lumea cu o mema

Media & Societate Media literacy

Lansăm proiectul ”Schimbă lumea cu o MEMĂ! Educație media pentru Cetățenie Activă”

Comunicat de presă, 3 Iun 2022

COMUNICAT DE PRESĂ 03 iunie 2022

MEMĂ (sg.) / MEME (pl.): o imagine, un videoclip, un text etc., de obicei, de natură umoristică, copiată și răspândită rapid de către utilizatorii online, adesea cu mici variații (Oxford Living Dictionary). Poți lansa dezbateri sau poți promova cauze sociale serioase cu o MEMĂ? Ai putea crede că nu. Și totuși, dincolo de componenta lor umoristică, MEME-urile - ca și alte instrumente de comunicare online familiare mai ales utilizatorilor tineri - pot fi folosite la creșterea implicării civice online a acestora.

Mediawise Society în parteneriat cu ActiveWatch vor dezvolta pachetul de învățare și implicare civică online ‘Educație Media pentru Cetățenie Activă’ la care, cu sprijinul Consiliului Național al Elevilor, vor participa cel puțin 40 de tineri cu vârste între 14 și 19 ani din toate regiunile țării. Ne propunem ca tinerii să dezvolte competențe noi de analiză critică și creație media, care să-i ajute să se implice în acțiuni civice și de apărare a drepturilor omului folosind instrumente de comunicare online familiare precum memele, dar al căror potențial civic rămâne încă neexplorat.

De ce e necesară Educația media pentru Cetățenie Activă? Deși folosesc media digitale mai mult de 4 ore/zi, iar platformele online le oferă oportunități de implicare civică, tinerii tind să nu folosească platformele de socializare online favorite cu acest scop. Datele Barometrului de Opinie publică European Youth 455 publicat în 2018 arată o implicare civică slabă a tinerilor - doar 27% dintre tinerii români s-au implicat în activități de voluntariat pe parcursul unui an de zile și doar 32% au participat măcar o data la acțiuni civice organizate de organizații neguvernamentale.   La aceasta se adaugă competențele digitale scăzute în condiții de informare online: doar 16% dintre tineri verifica actualitatea informațiilor, 14% dintre ei verifică cui aparține site-ul unde apare informația, doar 10% verifică cine e autorul informației și doar 4% verifică cine are de câștigat din publicarea articolului - informații din cercetarea Conectat la media. Interacțiunea tinerilor din România cu media (Velicu, Fotiade, 2018).

Ce ne propunem Implicarea civică este strâns legată de educația pentru solidaritate și empatie, care lipsește sau este rar întâlnită în pregătirea pentru viață a copiilor. Cursul de educație media și digitală pe care îl propunem va folosi metode de învățare colaborative, care încurajează solidaritatea și empatia. Pe tot parcursul colaborării noastre, vom invita tinerii să analizeze și să reflecteze asupra a ceea ce fac pe internet în fiecare zi dintr-o perspectiva mai largă, mai incluzivă, cu tot ceea ce presupun experiențele lor online, inclusiv conștientizarea drepturilor lor digitale și de participare civică.   După curs, tinerii participanți în proiect vor identifica intervenții civice concrete pentru drepturile omului, precum accesul egal la educație, dreptul la locuire, egalitatea de gen, libertatea de exprimare, în care se vor implica folosind instrumente de comunicare online cu care sunt deja familiarizați, dar cărora nu le-au descoperit încă potențialul civic (MEME, de exemplu).

NU vrem să limităm inițiativa noastră doar la tinerii participanți în proiect. Așa că vom strânge bunele practici dezvoltate în proiect în Ghidul de Îndrumare Online pentru Educație Media și Cetățenie Activă, care va fi disponibil online sub formă de resursă educațională deschisă. Astfel, alți profesioniști din educație sau care lucrează cu tineri în diverse situații de învățare informală (e.g. la bibliotecă) vor putea să reproducă acest tip de intervenție civică care se sprijină pe următoarele principii:

  • Educația media este educație civică.
  • Solidaritatea și empatia sunt piloni ai dezvoltării în comunitate.
  • Mai multă gândire critică înseamnă mai multă democrație.

Cine sprijină proiectul Proiectul ”Schimbă lumea cu o MEMĂ! Educație media pentru Cetățenie Activă” este derulat de Asociația Mediawise Society în parteneriat cu ActiveWatch, cu sprijinul Consiliului Național al Elevilor și cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a consolida gândirea critică a tinerilor și a crește implicarea lor civică online și offline în activități de apărare a drepturilor omului sau în activități de advocacy pentru politici educaționale. Proiectul va fi derulat în perioada mai 2022 - martie 2023.

Despre Programul Active Citizens Fund România Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Campania pentru locale și europarlamentare: o mașinărie de tocat banii și nervii alegătorilor

Opinie, 10 Iun 2024

Propuneri amendamente - proiect legea audiovizualului

Scrisoare deschisă, 10 Iun 2024

Conservele electorale nu sunt știri. Difuzarea lor încalcă legea - Scrisoare deschisă către Consiliul Național al Audiovizualului

Scrisoare deschisă, 3 Iun 2024