defaultCover_governing.png

FreeEx Libertatea de exprimare Bună guvernare

În fața populismului violent, Parlamentul își propune să devină și mai opac

Scrisoare deschisă, 9 Feb 2022

Organizațiile semnatare solicită partidelor politice din Parlament să nu folosească pretextul agresiunilor din plenul Camerei Deputaților pentru a limita transparența dezbaterilor parlamentare și libertatea tuturor cetățenilor, inclusiv a parlamentarilor, de a se exprima în legătură cu procesul legislativ.

Considerăm că amendamentele propuse la Regulamentul Camerei Deputaților nu răspund nevoii de a preveni violențele în Parlamentul României. Mai mult, parlamentarii puterii par că intenționează să reducă  transparența, libertatea de expresie și dreptul de acces la la informațiile de interes public cu pretextul că temperează populismul grobian și violent pe care îl promovează Alianța pentru Unirea Românilor. Măsurile propuse (interdicția de a filma sau transmite în direct, pe internet, ședințele publice din Camera Deputaților, interdicția de a afișa bannere în Parlament, etc.) nu fac altceva decât să restrângă accesul cetățenilor la informații de interes public cu privire la activitatea din Parlamentul României. De-a lungul timpului, live-urile din timpul ședințelor publice, din cadrul instituțiilor publice, au fost sursă de informare și au condus, de multe ori, la creșterea transparenței instituțiilor și, uneori, chiar la responsabilizarea aleșilor. Mai mult, interdicția de a afișa bannere în Parlament, ca și interdictia de filmare sau transmitere în direct pe Internet este, în opinia noastră, o restrângere a libertății de exprimare, care este un drept fundamental, cu atât mai protejat atunci când e vorba de dezbaterea politică*.

În încercarea de a-i disciplina pe reprezentanții AUR din Parlament, politicienii puterii sancționează, indirect și pe termen nedeterminat, orice cetățean sau parlamentar care dorește să își exprime dezacordul, altfel decât prin mecanismele formale la care parlamentarii nu răspund. Afișarea unor mesaje tipărite, în sala de plen, a fost utilizată, în ultimii ani, pe rând, de PNL, PSD, USR și AUR. Deci, până de curând, partidele parlamentare au considerat această acțiune ca fiind în spiritul libertății de exprimare și o formă de manifestare a opoziției. În acest context, putem suspecta prezenta propunere de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților ca fiind o formă de ipocrizie. Într-o democrație euro-atlantică, transparența și libera exprimare nu pot fi negociate doar pentru că instituția Parlamentului și tot ecosistemul politic nu au reușit să le asume într-o manieră credibilă. Democrația și buna purtare nu se impun prin supra reglementare, ci și prin puterea exemplului și prin utilizarea instrumentelor proporționale și care să nu afecteze interesul public.

Condamnăm superficialitatea și lipsa de proporționalitate care stau la baza proiectului de modificare și completare a Regulamentului Camerei Deputaților. Susținem fără rezerve nevoia de a penaliza violența și agresivitatea, dar acest lucru se face prin măsuri directe, îndreptate împotriva celor ce comit astfel de fapte, și nu prin măsuri generale, care penalizează dreptul la liberă exprimare al parlamentarilor și care sunt îndreptate împotriva tuturor cetățenilor. Spre exemplu, sunt binevenite și pot fi chiar întărite sancțiuni eficiente, de tip pecuniar (amenzi, tăierea diurnei, tăierea sumelor forfetare) adresate punctual celor ce încalcă regulile. Considerăm că acest heirupism legislativ nu este de bună-credință și este doar o manifestare a politicianismului, fără nicio legătură cu interesul public sau cu fenomenul pe care clamează că dorește să-l reducă (violența în Parlamentul României). Mai grav, oferă și mai multă tracțiune mișcărilor populiste emergente (unele dintre ele fiind deja în Parlament), prin deturnarea rudimentară a unor principii democratice pe care, astăzi, politicienii Puterii aleg să le reglementeze abuziv, în loc să deschidă și mai mult cadrul democratic.

Astfel de măsuri nu fac decât să scadă și mai mult încrederea cetățenilor în Parlament. Civilitatea și valorile democratice pot fi consolidate doar prin gesturi și decizii politice care au în vedere deschiderea guvernării, transparența și libertatea de exprimare. Propunerea actuală de modificare a regulamentului nu face decât să pedepsească cetățenii, într-o încercare lamentabilă de a reduce transparența instituțională.

Semnatari: 

ActiveWatch
Centrul pentru Inovare Publică
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Asociația Miliția Spirituală
Asociația Respiro
Asociația pentru Tehnologie și Internet

*Curtea Europeană a Drepturilor Omului "reaminteşte că este puţin spaţiu, din perspectiva Articolului 10 paragraful 2 al Convenţiei [Europene a Drepturilor Omului], pentru restricţiile asupra discursului politic ori dezbaterii unor chestiuni de interes public. Mai mult, limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la un politician care acţionează în capacitatea sa oficială decât în raport cu indivizii obişnuiţi, întrucât cei dintâi [politicienii] se supun în mod inevitabil şi conştient unui control strict al fiecărui cuvânt şi al fiecărei fapte exercitat atât de jurnalist cât şi de marele public şi trebuie să arate un grad mai mare de toleranţă”. (între altele, Oberschlick 1 şi 2 vs. Austria, Dichand şi alţii vs. Austria).  

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024