FreeEx Bună guvernare

Vrem dezbatere publică, nu cu public!

, 27 Ian 2017

Asociația ActiveWatch solicită Ministrului Justiției, Florin Iordache, să nu sfideze legea și să permită accesul presei în sala în care va avea loc dezbaterea publică a Proiectului Ordonanței de urgență privind grațierea unor persoane și a Proiectului Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Ministerul Justiției a anunțat organizarea în ziua de luni 30 ianuarie a unei dezbateri publice pe marginea proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală precum și a proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind grațierea unor pedepse.

Într-o apariție publică la un post de televiziune, ministrul justiției, domnul Florin Iordache a confirmat că presa nu va avea acces în sala în care se va desfășura dezbaterea publică și că, în schimb, dezbaterea va fi urmată de o declarație de presă.

Având în vedere prevederile legale, Legea 52/2003: art. 8, alin (4): „Ordinea de precădere nu poate limita accesul mass media la ședințele publice”, considerăm că restricționarea accesului presei la această dezbatere este o încălcare directă a prevederilor legale.

Având în vedere că organizatorul dezbaterii publice este chiar Ministerul Justiției, considerăm că o astfel de măsură delegitimează procesul consultativ și creează un precedent periculos pentru viitoare dezbateri publice organizate de autorități publice.

Dat fiind interesul masiv al opiniei publice cu privire la aceste propuneri legislative, prezența mass media în sala de dezbatere, pe întreaga durată a consultărilor, este imperativă. În caz contrar, Ministerul Justiției va adânci suspiciunile și va eroda și mai mult încrederea opiniei publice în acest demers.

Precizăm că, până la momentul publicării acestui apel, Ministerul Justiției nu a anunțat organizațiile care au cerut, în scris, organizarea acestei dezbateri dacă pot participa sau nu. Această situație contravine Legii 52/ 2003, art. 8, alin (3):  „Participarea persoanelor interesate la ședințele publice se va face în limita locurilor disponibile în sala de ședințe, în ordinea de precădere dată de interesul asociațiilor legal constituite în raport cu subiectul ședinței publice, stabilită de persoana care prezidează ședința publică". Solicităm Ministerului Justiției să facă publică lista criteriilor de selecție, a organizațiilor neguvernamentale și a persoanelor care vor participa la dezbaterea publică.

Asigurând accesul mass media la dezbaterea publică de luni, 30 ianuarie 2017, ministrul Justiției are ocazia unică de a demonstra că partidul cu cel mai mare scor electoral din România nu se împiedică de dimensiunea unor săli care au fost croite pe măsura democrației lui Ceaușescu.

Update:

News.ro: "Ministerul Justiţiei permite accesul presei la dezbaterea privind ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor penale; Dezbaterea ar putea fi organizată în mai multe serii"

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024