FreeEx Presă liberă Bună guvernare

UPDATE. Scrisoare deschisă către primarul Cătălin Cherecheș cu privire la accesul presei în Primărie

Scrisoare deschisă, 2 Oct 2013

UPDATE 8 OCTOMBRIE: Citiți la finalul acestui text răspunsul Primăriei Baia Mare

3 octombrie 2013
București


Solicitare de informații: Ref. accesul presei la ședința din 23 septembrie

În atenția: Dlui Cătălin Cherecheș, primar al municipiului Baia Mare


Stimate domnule primar,


ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, vă solicită să lămuriți de ce la ședința din 23 septembrie, la care s-a discutat, conform relatărilor din presă, despre Planul Urbanistic General, nu au fost primiți în sala de ședințe ziariști de la publicațiile Necenzurat, StiriMM, ZiarMM și Gazeta de Maramureș, conform informațiilor pe care ziariștii în cauză le-au făcut publice, în schimb au fost primiți ziariștii de la eMaramureș. Conform relatărilor din presă, accesul ziariștilor a fost împiedicat de vice-primarul Istvan Ludescher împreună cu arhitectul șef Edmund Futo.

Domnule primar, vă reamintim că Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public statuează: “Accesul mijloacelor de informare în masă la informațiile de interes public este garantat. Activitatea de culegere și de difuzare a informațiilor de interes public, desfășurată de mijloacele de informare în masă, constituie o concretizare a dreptului cetățenilor de a avea acces la orice informație de interes public.” (art. 15).
În virtutea acestor principii, dvs. aveți obligația în fața băimărenilor – atât a celor care v-au votat, cât și a celor care nu v-au votat - de a asigura un acces nediscriminatoriu al presei la activitățile Primăriei. De aceea, vă solicităm să lămuriți dacă de ce acest principiu nu a fost aplicat în ceea ce privește ședința din 23 septembrie.

Vă reamintim, de asemenea, că nu este prima oară când instituția noastră vă scrie în legătură cu comportamentul dvs. în relația cu mass-media. În iunie 2011, în timpul unei emisiuni televizate ați recurs la atacuri la persoana moeratorului (Romeo Dăbăcan, care găzduia o emisiune a eMaramureș), menționând fapte de natură privată legate de persoana acestuia, care v-au făcut susceptibil de încercări de a-l intimida pe acest ziarist. În plus, ați încercat să controlați formatul acelei emisiuni impunând un desfășurător.

Așteptăm un punct de vedere din partea dvs.

Această corespondență a fost comunicată și către public.
Vă mulțumim pentru promptitudine.


Liana Ganea, coordonator program FreeEx
ActiveWatch


***
ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei
Membru al Retelei Reporteri fara Frontiere
Adresa: Calea Plevnei 98, sector 1; Bucuresti, Romania
Tel.: 021-313 40 47; Fax: 021 - 637 37 67; Mobil: 0723 306 308
E-mail: [email protected]; [email protected]
www.activewatch.ro/FreeEx
http://blog.activewatch.ro

UPDATE 8 OCTOMBRIE - Răspunsul Primăriei Baia Mare

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Scrisoare deschisă către susținătorii propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (B 758/2022)

Scrisoare deschisă, 29 Noi 2022

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale – Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Comunicat de presă, 29 Noi 2022