FreeEx

Update - Acreditari retrase definitiv la Ministerul Justitiei/ Cum să-ți pui opinia publică în cap în doi pași. Metoda Tudorel Toader

, 21 Mar 2019

Update 16 aprilie 2019 - Acreditările au fost retrase definitiv - vezi răspunsul Biroului de Presă al MJ mai jos.

 

Unde-i Legea liberului acces la informații publice, nu-i tocmeală

 

Astăzi, Guvernul României a marcat un nou episod care demască reaua-credință în relația cu mass-media și cu cetățenii. Gestul lui Tudorel Toader de a reveni asupra deciziei de retragere a acreditărilor jurnaliștilor Pro TV și Realitatea TV (concretizată până la ora redactării acestui comunicat doar printr-o declarație a Ministrului către Hotnews.ro și Ziare.com) este răspunsul normal într-o criză creată tocmai de Ministrul Justiției. Considerăm că decizii care privesc drepturile și libertățile cetățenilor nu pot lăsa loc ambiguității și arbitrarului.  


Cum să-ți pui opinia publică în cap în doi pași. Metoda Tudorel Toader


Pasul 1 - Alege doi jurnaliști cu notorietate și refuză-le acreditarea


Anunțul de retragere a acreditării jurnaliștilor Ovidiu Oanță (ProTV) și Ionela Arcanu (Realitatea TV) de către Ministerul Justiției, comunicat azi către cei doi jurnaliști, cuprinde toate ingredientele unei vendete provinciale. Ministrul are o istorie neagră în relația cu mass-media, conferințele de presă fiind transformate în declarații de presă, astfel încât ziariștii să nu mai poată interveni. Ceea ce Ministrul a făcut azi reprezintă materializarea amenințărilor formulate la adresa jurnaliștilor la începutul lunii martie, când i-a avertizat pe cei prezenți la o informare de presă la bilanțul celor doi ani de mandat: ”Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare, în măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi acţiona în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi”.


Ministerul Justiției le-a comunicat astăzi celor doi jurnaliști menționați mai sus că solicitările de (re)acreditare le-au fost respinse în baza articolului 18, alin. (3) din Legea privind liberul acces la informaţiile de interes public (nr. 544/ 2001). Refuzul acreditării nu a fost motivat în niciun fel de către Biroul Mass-Media al Ministerului. Aliniatul menționat în refuzul de (re)acreditare prevede că: “Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii.”


Pasul 2 - Încurcă-te în pseudo-explicații și oferă lecții de conduită  


Ulterior, Ministrul Toader a declarat pentru Ziare.com și Hotnews.ro că ar fi revenit asupra deciziei, la cererea Primului Ministru, dar până la ora publicării acestui comunicat, nu fusese comunicată oficial anularea retragerii acreditării. Ministrul a comunicat pe pagina sa de Facebook și către presă că cei doi ar fi încălcat regulile de conduită, fără a preciza concret la ce se referă.


Ce ar fi trebuit să învețe domnul profesor din această poveste


În lipsa menționării unor motive reale și obiective referitoare la modul în jurnaliștii ar fi tulburat activitatea Ministerului Justiției, retragerea acreditărilor reprezintă un abuz echivalent cu un act de cenzură. În cazul de față, motivele reale ale Ministerului par să fi fost adresarea de întrebări incomode de către unii jurnaliști Ministrului Toader. Reamintim Ministrului că astfel de întrebări, oricât de neplăcute ar fi, se circumscriu dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Așa cum retragerea acreditării nu poate fi făcută, conform legii, pentru “opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist”, nu poate fi făcută nici pentru faptul că ziaristul adresează întrebări. Practic, dintr-o lovitură, Ministrul Justiției a încălcat două articole din Constituție: Articolul 30 “Libertatea de exprimare” și Articolul 31 “Dreptul la informație”.

 

Prin aceste decizii discreționare și nefundamentate, Ministerul Justiției se îndepărtează de misiunea sa publică de garant al drepturilor și libertăților cetățenești. Solicităm Ministerului Justiției să transmită public scuze atât jurnaliștilor vizați, cât și justițiabililor.


ActiveWatch

 

Update 16 aprilie 2019 - Acreditările au fost retrase definitiv - răspunsul Biroului de Presă al MJ:

Conducerea ministerului nu a revenit asupra deciziei de neacordare a acreditării domnilor jurnaliști Ovidiu Oanță și Ionela Arcanu. 

Pânăla acest moment, nu a fost refuzată niciodată o cerere de acreditare înregistrată la Ministerul Justiției. 

Punctual, la data de 4.03.2019, la momentul prezentării Raportului de activitate, eveniment anunțat sub forma unei scurte declarații de presă, cei doi jurnaliști au întrerupt în mod repetat discursul, solicitând schimbarea subiectului. În fața refuzului, au abordat o atitudine ironică, continuând cu încercarea de impunere a propriilor teme. Această atitudine are un caracter de repetitivitate, fiind observabilă și în cadrul altor întâlniri. Aceste fapte au adus atingere desfășurării normale a activității de relaționare cu presa, activitate importantă a oricărei autorități publice, afectând și drepturile celorlalți jurnaliști prezenți. 

Art. 30. alin.3 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, așa cum au fost aprobate prin H.H. nr. 123 du 7 februarie 2002, cu modificările și completările ulterioare, dispune: „Participarea ziariștilor la activitățile autorităților sau instituțiilor publice nu va putea fi limitată ori restricționată prin reglementări interne ce exced textului Legii nr. 544/2001.”

Pe cale de consecință, nu există prevăzut un cod de conduită prin reglementare internă la nivelul Ministerul Justiției, orice refuz/respingere a solicitării de acreditare putându-se întemeia doar pe dispozițiile art 18 alin.3 din Legea nr 544/2001. 

Reiterăm faptul călibertatea de exprimare a unei instituții media nu se realizează prin intermediul unei singure persoane ce nu înțelege să aibă o conduită minimală.

Cu stimă,

Cătălina Stănescu

Structura de Informare Publică


Surse:

"Tudorel Toader, explicații la INDIGO. Ovidiu Oanță, respins la acreditare fix din aceleași motive ca Ionela Arcanu" - https://www.paginademedia.ro/2019/04/tudorel-toader-aceleasi-explicatii-pentru-ovidiu-oanta-ca-si-pentru-ionela-arcanu

“UPDATE Ministerul Justiției retrage acreditarea unor jurnaliști Pro TV și Realitatea TV/ Toader revine asupra deciziei luate în cazul lui Ovidiu Oanță: Doamna premier m-a rugat să îl reacreditez / Ce spune despre Ionela Arcanu” - https://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-23043532-ovidiu-oanta-jurnalist-pro-ministerul-justitiei-refuza-nejustificat-mai-acrediteze.htm

“Toader a retras acreditarile pentru doi jurnalisti incomozi UPDATE Ministrul Justitiei a revenit asupra deciziei la interventia premierului” - http://m.ziare.com/media/ministerul-justitiei-i-a-retras-acreditarea-reporterului-pro-tv-ovidiu-oanta-tudorel-toader-isi-duce-la-bun-sfarsit-amenintarea-1554580

“Tudorel Toader i-a amenințat pe jurnaliști: <<Voi acționa în consecință>>”- https://stirileprotv.ro/justitie/ministerul-justitiei-i-a-retras-acreditarea-corespondentului-stirilor-pro-tv-ovidiu-oanta.html

“Tudorel Toader, despre jurnaliștii lăsați fără acreditare la Ministerul Justiției: În repetate rânduri, am făcut apel pentru respectarea regulilor de conduită” - https://www.b1.ro/stiri/eveniment/tudorel-toader-jurnalisti-fara-acreditare-ministerul-justitiei-268308.html

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024