Bună guvernare

Solicitare privind transparența ședințelor Biroului Electoral Central

Scrisoare deschisă, 17 Mar 2024

ActiveWatch s-a alăturat scrisorii Expert Forum și a Coaliției VotCorect, solicitând Biroului Electoral Central să facă ședințele instituției publice și să publice procesele verbale ale acestora.

UPDATE: Biroul Electoral Central a refuzat, fără argumente, să facă ședințele publice și să publice procesele verbale ale acestora, contrar standardelor internaționale și recomandărilor constante ale OSCE. Vezi răspunsul BEC aici.

Către Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024

SOLICITARE PRIVIND TRANSPARENȚA ȘEDINȚELOR BIROULUI ELECTORAL CENTRAL

Stimate domnule judecător Vasile Bîcu,

Organizaţiile semnatare solicită Biroului Electoral Central să facă ședințele acestuia publice, prin permiterea accesului observatorilor și/sau prin transmiterea acestora online. Considerăm că este o măsură care ar permite creșterea transparenței activității instituției, mai ales în contextul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Deși din monitorizarea alegerilor din ultimii 10 ani am observat că BEC publică în cea mai mare parte deciziile și hotărârile pe site-ul propriu într-un timp adecvat, considerăm că nu este un mecanism suficient pentru a asigura transparența instituției. Pe de altă parte, accesul la procesul de luare a deciziilor ar consolida încrederea publică în procesul electoral. De asemenea, procesele verbale ale ședințelor ar trebui să fie publicate.

Comisiei de la Veneţia menționează în Raportul explicativ al Codului bunelor practici în materie electorală (para. 81) că “Reuniunile comisiei electorale centrale trebuie să fie deschise pentru toţi, inclusiv pentru reprezentanţii mijloacelor de comunicare în masă.” Reamintim şi că Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) a reiterat în mai multe dintre rapoartele de observare necesitatea deschiderii reuniunii organelor electorale către public.

Raportul referitor la alegerile parlamentare din 2020 notează: ”contrar bunelor practici și recomandărilor ODIHR anterioare, ședințele birourilor electorale de rang înalt nu au fost deschise publicului, presei sau observatorilor electorali, reducând transparența” și recomandă că ”pentru a crește transparența, ședințele birourilor electorale ar trebui să fie deschise publicului, presei și observatorilor electorali.” În raportul ODIHR pentru alegerile prezidențiale din 2019 se recomandă: “Pentru a spori transparența, reuniunile organelor electorale ar trebui să fie deschise publicului. Deciziile și procesele-verbale ale ședințelor lor ar trebui să fie publicate în timp util și într-un mod consecvent“. O recomandare similară există încă de la alegerile din 2004: “Trebuie luat în considerare faptul că nivelul transparenţei creşte dacă organizaţiile observatorilor interni au dreptul de a participa la întâlnirile birourilor electorale la toate nivelurile, inclusiv la nivelul BEC.”

Considerăm că aceste bune practici, care sunt deja aplicate de comisii electorale din numeroase ţări, ar contribui la transparentizarea activităţii administraţiei electorale.

Aşteptăm cât mai curând răspunsul dumneavoastră.

Cu respect,

În numele organizațiilor semnatare – Septimius Pârvu, Coordonator program electoral, Expert Forum – [email protected]​, 0787.638.315

Organizaţii semnatare

Membrii Coaliției VotCorect – Expert Forum, Asociația Civica, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral

Coaliția Cod Electoral Acum!

Activewatch

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Centrul pentru Inovare Publică

Asociația RoOmenia – Voluntari în Europa

Semnatari individuali

Sanda Foamete, observator electoral

Mircea Kivu, sociolog

Adriana Mureșan, activist civic

Coaliția VotCorect este formată din organizații civice care lucrează în domeniul apărării democrației și drepturilor omului. Organizațiile partenere au scopul principal de a acredita observatori pentru ziua alegerilor, dar monitorizează procesul electoral per ansamblu, acționează pentru îmbunătățirea cadrului legal și reacționează în cazul încălcării principiilor principiilor constituționale și standardelor și bunelor practici internaționale la care România a aderat.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

DIICOT continuă hărțuirea jurnaliștilor

Scrisoare deschisă, 18 Iul 2024

Misiunea pentru Libertatea Presei în România, a MFRR, pune la îndoială corectitudinea mediatizării campaniei electorale

Comunicat de presă, 26 Iun 2024

Ciudatul caz Roșia Montană. Presa românească și lebedele negre vopsite

, 20 Iun 2024