6feb

Bună guvernare

Solicităm Parlamentului să aleagă responsabil viitorul președinte al Autorității Electorale Permanente

Scrisoare deschisă, 6 Feb 2023

În contextul în care actualul președinte al Autorității Electorale Permanente și-a dat demisia, iar parlamentarii trebuie să aleagă o nouă persoană pentru această funcție, alături de alte organizații neguvernamentale am transmis un apel către liderii celor două Camere și către grupurile parlamentare, prin care le-am solicitat să asigure un proces de selecție transparent și echitabil.

Textul integral este disponibil mai jos:

Către

Alina Gorghiu, Vice-președinta Senatului cu atribuții de Președinte,

Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților,

Liderii grupurilor parlamentare din Senat și Camera Deputaților

APEL 

Solicităm Parlamentului să aleagă responsabil viitorul președinte al Autorității Electorale Permanente

Semnatarii prezentului apel solicită partidelor politice parlamentare să desemneze ca președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) o persoană competentă, neutră politic și cu un înalt grad de integritate, în urma unei proceduri transparente și echitabile.

La data de 13 februarie 2023 va intra în vigoare demisia președintelui în funcție al AEP. Conform legii, președintele AEP este numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalitățile cu pregătire și experiență în domeniul juridic sau administrativ, pentru un mandat de 8 ani.

În 2024 vor fi organizate toate cele patru runde de alegeri: locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale. Viitorul președinte al Autorității Electorale Permanente trebuie să fie un garant al independenței și profesionalismului instituției.

În acest sens, solicităm partidelor politice parlamentare și conducerii celor două Camere ale Parlamentului:

 • Birourile Permanente ale celor două Camere să stabilească, să anunțe și să organizeze un proces transparent pentru selecția viitorului președinte al AEP.
 • Grupurile parlamentare să arate responsabilitate și să nominalizeze doar persoane care îndeplinesc cel puțin următoarele condiții:
  • Profesioniști recunoscuți, cu cel puțin 10 ani de experiență în domeniul juridic sau administrativ și cu experiență în domeniul proceselor electorale sau în mediul academic;
  • Persoane care în ultimii 8 ani nu au deținut funcții de conducere în partide sau formațiuni politice, la nivel local, județean sau național, și nici nu au deținut demnități politice numite sau alese, precum cele de parlamentar, ministru, prefect, președinte CJ sau primar;
  • Persoane a căror integritate este recunoscută, care nu au fost implicate în dosare penale, nu au fost sancționate pentru fapte din sfera incompatibilităților și conflictelor de interese și nu sunt în atenția publicului pentru abateri de la normele de integritate academică.
 • Parlamentul să solicite persoanelor nominalizate și să le publice CV-urile, precum și un document care prezintă viziunea lor cu privire la funcționarea AEP.
 • Parlamentul să organizeze o audiere publică a persoanelor nominalizate, în care să existe o procedură pentru preluarea unor întrebări pertinente din partea reprezentanților mass-media și ai societății civile.
 • Votul final pentru selectarea președintelui AEP să fie public.

Ultimii ani ai funcționării AEP au fost marcați de numeroase scandaluri legate de corupție, lipsă de integritate, concedieri abuzive și angajări controversate, lipsă de transparență, precum și deficiențe în organizarea alegerilor. De altfel, demisia actualului președinte AEP vine ca urmare a începerii urmăririi penale împotriva sa. AEP a ridicat și suspiciuni în legătură cu independența și echidistanța sa, solicitând, fără nicio justificare suplimentarea sumelor alocate din subvenții pentru partidele politice, în numeroase rânduri.

În același timp, în ciuda deficiențelor administrative și organizatorice, AEP a introdus în procesele electorale și instrumente inovatoare, care au eficientizat organizarea alegerilor. Unele dintre ele au fost considerate bune practici la nivel internațional. Cel mai bun exemplu în acest sens este SIMPV, care a redus semnificativ riscul de fraudă electorală și a crescut transparența procesului electoral.

Subliniem așadar că este esențial ca Autoritatea Electorală Permanentă să poată face față testului de anduranță în fața provocărilor politice, indiferent de culoare și să poată asigura încrederea în integritatea și eficiența procesului electoral. În acest context, am vrea să vedem mai multe inițiative pozitive și mai puține investigații jurnalistice sau dosare penale care să dezvăluie diverse probleme de integritate în cadrul AEP.

Semnatari

Coaliția Cod Electoral ACUM!
Asociația Expert Forum
Asociația Euroland Banat
Asociația Română pentru Locuințe Casa Plus
Átlátszó Erdély/Transilvania Transparenta
ActiveWatch
Asociația Respiro
Asociația CIVICA
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul pentru Inovare Publică
Centrul FILIA
Funky Citizens
Geeks for Democracy
Miliția Spirituală
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei
Reset
#REZISTENȚA
Observatorul Electoral
Societatea Studențească de Științe Politice
Sanda Foamete, activist civic, regizor de film
Mircea Kivu, sociolog

Contact:

Septimius Pârvu, Expert Forum, [email protected].

Share această pagină:


Din aceeași categorie

DIICOT continuă hărțuirea jurnaliștilor

Scrisoare deschisă, 18 Iul 2024

Misiunea pentru Libertatea Presei în România, a MFRR, pune la îndoială corectitudinea mediatizării campaniei electorale

Comunicat de presă, 26 Iun 2024

Ciudatul caz Roșia Montană. Presa românească și lebedele negre vopsite

, 20 Iun 2024