demitere director interimar tvr

FreeEx Presă liberă

Solicităm demiterea de urgență a directorului interimar al Știrilor TVR Laurențiu Ciocăzanu și organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor interimare în TVR

Scrisoare deschisă, 11 Ian 2023

În atenția: Membrilor Consiliului de Administrație al Televiziunii Române

Președintelui-Director General Dan Turturică

Spre informare: Membrilor Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților

Stimați membri ai CA al TVR,

ActiveWatch își exprimă profunda consternare față de informațiile apărute în spațiul public referitor la conduita profesională lipsită de etică a actualului șef al Știrilor TVR, Laurențiu Ciocăzanu. Ziarul Libertatea a dezvăluit faptul că dl. Ciocăzanu consideră că nu este lipsit de etică ca un ziarist să redacteze articole plătite de un partid politic și, mai mult, ca aceste articole nici să nu fie marcate ca publicitate plătită.

Ziarul Libertatea a informat că Laurențiu Ciocăzanu a scris în 2021 articole pentru site-ul ziaristii.com, care au făcut parte dintr-un contract cu PNL, iar materialele au fost publicate fără a fi marcate ca publicitate politică. Laurențiu Ciocăzanu activa ca jurnalist la ziaristii.com, fiind şi acționar la societatea care deţine publicaţia respectivă. Valoarea totală a contractului a fost de peste 30.000 de euro.

Solicităm Consiliului de Administrație al Televiziunii Publice să ia măsuri pentru demiterea de urgență a dlui Ciocăzanu din funcția de director interimar al Știrilor TVR. Considerăm că dl. Ciocăzanu nu mai are căderea profesională pentru a continua să conducă redacția Știrilor TVR, în condițiile în care există divergențe clare între convingerile sale profesionale și prevederile Statului ziaristului din Societatea Română de Televiziune, pe care este obligat să le respecte (de ex. Art.6 - “Ziaristul din televiziunea publică are obligația de a refuza orice ingerință și presiune politică, socială sau economică făcută cu scopul, declarat sau mascat, de a ascunde, distorsiona sau manipula informatia, semnalând orice tentativă de acest gen”). În acest context, solicităm Comisiei de Etică din Televiziunea Publică să analizeze în ce măsură conduita profesională a dlui Ciocăzanu la site-ul ziaristii.com, evident marcată de partizanat politic, mai poate garanta obligațiile de obiectivitate și echidistanță profesională cerute de Statutul ziaristului.

Solicităm, de asemenea, Consiliului de Administrație al Televiziunii Publice să ia măsuri pentru organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Știrilor TVR și încetarea practicii delegării pe această funcție a unor directori interimari. Nu mai puțin de trei astfel de directori s-au schimbat la conducerea Știrilor TVR pe parcursul anului 2022. O astfel de politică de eliminare sau limitare a mandatelor interimare ar trebui să fie aplicată și pentru restul situațiilor similare din televiziunea publică.

Considerăm că prin prezența la conducerea Știrilor TVR a unei persoane care a încălcat deliberat şi asumat cele mai elementare norme ale deontologiei jurnalistice se compromite grav imaginea şi credibilitatea televiziunii publice, instituție aflată, pe fondul presiunilor politice, într-un permanent declin de încredere publică și criticată constant pentru lipsa de performanță și profesionalism.

Mai mult, numirea la conducerea Știrilor TVR a unei persoane care a demonstrat lipsă de echilibru politic în activitatea sa jurnalistică legată de PNL, partid aflat în coaliția de guvernare, ridică suspiciuni serioase referitor la existența unor motive politice pentru această decizie.

Clarificarea urgentă a situației este impusă nu doar de mandatul public al Societății Române de Televiziune, dar și de contextul pre-electoral și electoral, din 2023 și 2024, care va fi extrem de provocator pentru partidele politice, instituțiile de presă și, mai ales, pentru cetățeni.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Campania pentru locale și europarlamentare: o mașinărie de tocat banii și nervii alegătorilor

Opinie, 10 Iun 2024

Propuneri amendamente - proiect legea audiovizualului

Scrisoare deschisă, 10 Iun 2024

Propuneri amendamente - proiect legea audiovizualului

Scrisoare deschisă, 10 Iun 2024