FreeEx

Protest. Libertatea de exprimare evacuata de pe National Arena

, 1 Mar 2012

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei condamna vehement comportamentul violent si abuziv al fortelor de ordine, in timpul meciului de fotbal dintre Romania si Uruguay. Din pacate, aceste actiuni se inscriu intr-un lung sir de acte represive pe care fortele de ordine le comit aproape de fiecare data cand cetatenii isi exercita drepturile constitutionale la libera intrunire si libera exprimare.

In seara zilei de 29 februarie s-a disputat meciul amical de fotbal dintre reprezentativele Romaniei si Uruguayului, pe stadionul National Arena din Bucuresti, meci organizat de Federatia Romana de Fotbal. Pe toata durata partidei, suporterii s-au manifestat pasnic, afisand bannere si scandand sloganuri impotriva celor doua persoane care conduc de peste doua decenii fotbalul romanesc – Mircea Sandu si Dumitru Dragomir.

Compania privata (BGS) care asigura ordinea la meciurile de pe National Arena a intervenit abuziv pentru a indeparta suporterii care au afisat bannere ce contineau mesaje critice la adresa FRF (“FRF=RMGC”), dar si un mesaj dedicat Universitatii Craiova (“Stiinta nu moare”). Motivul invocat a fost ca bannerele respective nu au fost aprobate de organizator. Aceasta masura abuziva a starnit indignarea spectatorilor care au inceput sa scandeze impotriva lui Mircea Sandu si a lui Dumitru Dragomir ("Mitică la puşcărie!" şi "Mircea Sandu eşti o mizerie!"). In urma interventiei in forta a BGS si a Jandarmeriei, mai multe persoane au fost ranite, fortele de ordine folosind gaze lacrimogene si bastoane. De asemenea, cativa suporteri au fost evacuati pentru ca afisau bannere cu mesajul “Salvati Rosia Montana”.

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei considera ca masurile prin care organizatorii hotarasc ce mesaje sunt sau nu acceptabile, in afara cadrului legal si constitutional, constituie acte de cenzura si trebuie sanctionate ca atare. Legea 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia jocurilor si competiriilor sportive delimiteaza clar tipul de mesaje care pot fi interzise pe stadioane, acestea fiind precizate in art 10. – (1) r): “simboluri, sloganuri ori texte cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si violenta”. Niciunul din mesajele afisate sau scandate nu se incadreaza in prevederile acestui articol al legii 4/2008. Contestarea celor doi conducatori ai fotbalului romanesc este motivul pentru care organizatorul a dispus interventia fortelor de ordine. Astfel de comportamente abuzive denota mentalitatea de “stat in stat” si pozitionarea deasupra legii pe care cele doua structuri de conducere a fotbalului (FRF si LPF) nici macar nu se mai feresc sa o afiseze. Consideram cu atat mai grav faptul ca institutii ale statului ce au ca misiune apararea legii se transforma in executantii unor ordine si reguli situate in afara cadrului legal impuse de entitati private (FRF si LPF).

In acest sens, ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei solicita:

- Sanctionarea drastica a celor responsabili de interventia in forta a fimei de paza si a Jandarmeriei;

- Incetarea practicilor abuzive si ilegale impuse de organizatorii competitiilor sportive prin care se incalca drepturi si libertati fundamentale ale cetatenilor;

- Includerea in legea 4/2008 a unor sanctiuni aplicate organizatorului si fortelor de ordine pentru incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti.

 

Departamentul FreeEx

ActiveWatch-Agentia de Monitorizare

Contact: Razvan Martin; email: [email protected], tel: 0729199393

 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Ce face ANCOM-ul cu DSA-ul: Poliția Internetului sau un mediu online sigur și fiabil, prin respectarea drepturilor fundamentale? - Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă, 3 Apr 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024