FreeEx Presă liberă Media & Societate Discurs public responsabil

Președintele statului a numit un ziarist „găozar”

, 9 Oct 2006

Agentia de Monitorizare a Presei si organizatia Reporteri fara Frontiere condamna gestul Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care a jignit grav un ziarist, cu ocazia unei intalniri oficiale desfasurate la sediul SRI.

Presedintele a refuzat sa raspunda la o intrebare incomoda a ziaristului Ovidiu Zara, de la ziarul Curentul, preferand sa il numeasca pe acesta "gaozar" in timp ce se indeparta de grupul de jurnalisti. Presedintele a facut declaratia respectiva discutand cu fostul director al SRI, Radu Timofte si cu proaspatul director, George Maior.

Presedintele nu a negat ca a folosit acest apelativ, intr-un schimb de replici avut ulterior cu Ovidiu Zara. Nici pana in acest moment, Presedintele nu si-a cerut scuze public. Astfel de gesturi din partea autoritatilor sunt extrem de periculoase pentru jurnalisti, incurajand atitudini ostile indreptate impotriva acestora. Astfel de gesturi conduc la un climat de insecuritate pentru jurnalisti sau chiar la agresiuni fizice, asa cum s-a intamplat in anii precedenti. Cerem Presedintelui Traian Basescu sa ii ceara public scuze jurnalistului Ovidiu Zara in particular, si comunitatii jurnalistilor in general.

 

COMMUNIQUE

Media Monitoring Agency et Reporters sans frontieres condamnent les insultes du president de la Roumanie, Traian Basescu, a l'encontre du journaliste Ovidiu Zara du quotidien Curentul. Cet incident est survenu le 6 octobre a l'issue d'une ceremonie d'investiture du nouveau directeur du Service roumain de securite (SRI).

"Nous demandons au president Traian Basescu de s'excuser publiquement aupres d'Ovidiu Zara", ont declare Media Monitoring Agency et Reporters sans frontieres.

A la sortie de la ceremonie, le president a brievement repondu a une question incommode que lui a adressee le journaliste. Dans un aparte avec l'ancien directeur du SRI, Radu Timofte, et le nouveau directeur, George Maior, le president a traite Ovidiu Zara de "gaozar" (connard). Le president ne nie pas avoir employe ce qualificatif mais refuse pour l'instant de s'excuser.

Les insultes des autorites politiques roumaines a l'egard des journalistes ne permettent pas l'etablissement de relations normales entre le pouvoir et la presse. Cette derniere travaille dans un climat d'insecurite, les journalistes sont depuis 2002 de plus en plus souvent victimes d'attaques physiques.

Media Monitoring Agency

Member of Reporters Without Borders Network

Address: Cl. Plevnei 98, sector 1;

Bucharest, Romania

Phone/ Fax: +40213134047

Mobile: +40729 199 393

E-mail: [email protected], [email protected]

Reporters sans frontieres / Reporters Without Borders

Address: 5, rue Geoffroy Marie, 75009 Paris

Tel . + (33) 1 44 83 84 67

Fax + (33) 1 45 23 11 51

E-mail: [email protected]

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022