7nov

FreeEx Libertatea de exprimare Presă liberă Media & Societate

Organizațiile europene și internaționale care apără libertatea presei sunt consternate de închiderea bruscă a anchetei privind campania de denigrare împotriva jurnalistei Emilia Șercan

Comunicat de presă, 7 Noi 2023

Fără să ancheteze cu atenție și până la capăt faptele, procurorul de caz decide că divulgarea probelor penale deținute de poliție și publicarea fotografiilor private furate nu constituie infracțiuni.

Comunicatul original, în engleză, aici.

Jurnaliștii și organizațiile care apără libertatea presei și-au exprimat astăzi consternarea față de decizia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București de a închide ancheta privind campania de denigrare împotriva jurnalistei Emilia Șercan. Astfel, procurorul a pronunțat decizia extraordinară că „infracțiunile” reclamate, inclusiv publicarea fotografiilor private furate și presupusa divulgare a probelor deținute de poliție, „nu au fost prevăzute de legea penală”.

Această decizie vine la douăzeci de luni după ce Șercan a depus, în februarie 2022, o primă plângere la poliție cu privire la faptul că fotografiile sale personale fuseseră furate și postate pe site-uri pentru adulți. La câteva ore de la depunerea plângerii, probele furnizate de Șercan poliției au fost postate pe un site media din Republica Moldova, ceea ce sugerează, în mod temeinic, că cineva din poliție a scurs informațiile.

Pe 26 octombrie, în așteptarea probabilei închideri a anchetei, organizațiile semnatare au făcut apel la Procurorul General, Alex Florin Florența, cerând ca ancheta să fie menținută deschisă și transferată la o nouă echipă aflată sub coordonarea acestuia.

Scrisoarea a subliniat șirul lung de eșecuri și încălcări clare de procedură din ancheta inițială, care indicau o încercare deliberată de a submina ancheta și de a proteja autorii infracțiunilor.

Campania de denigrare împotriva Emiliei Șercan a început după ce aceasta a publicat, în ianuarie 2022, dezvăluiri că Nicolae Ciucă, actualmente președintele Senatului României, pe atunci prim-ministru, și-a plagiat teza de doctorat.

Decizia de ieri a Parchetului are un impact atât asupra Emiliei Șercan, cât și asupra tuturor jurnaliștilor români care încearcă să tragă la răspundere puterea politică.

Suntem alături de Emilia Șercan în demersul său pentru dreptate și sprijinim efortul ei de a contesta aceasta decizie nedreaptă.

Semnatari

Institutul Internațional de Presă (IPI)

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ)

Centrul European pentru Presă și Libertatea Media (ECPMF)

Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ)

Free Press Unlimited

Fundația Daphne Caruana Galizia

OBC Transeuropa (OBCT)

Reporteri fără Frontiere (RSF)

De asemenea, ActiveWatch a publicat ieri, 6 noiembrie, un comunicat de presă în care își exprimă îngrijorarea că, prin eșecul investigării acestor fapte, justiţia română îşi sacrifică credibilitatea şi independenţa pentru a servi interesele unor actori politici şi ale unor instituţii de forţă ale statului. Puteți citi comunicatul aici.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

DIICOT continuă hărțuirea jurnaliștilor

Scrisoare deschisă, 18 Iul 2024

DIICOT continuă hărțuirea jurnaliștilor

Scrisoare deschisă, 18 Iul 2024

DIICOT continuă hărțuirea jurnaliștilor

Scrisoare deschisă, 18 Iul 2024