FreeEx

Libertatea de exprimare, reprimată la postul public de televiziune

, 6 Feb 2003

Organizatiile semnatare isi exprima sustinerea fata de initiativa Brandusei Armanca, fosta angajata a postului public de televiziune din Timisoara, de a deschide un proces impotriva acestei institutii ca urmare a desfacerii contractului sau de munca in luna ianuarie 2004. Brandusa Armanca a depus contestatie la Tribunalul Timis la inceputul acestei saptamani.

 

Pe 9 decembrie, intre directorulTVR Timisoara, Constantin Marascu, si Brandusa Armanca a avut loc o altercatie. Brandusa Armanca sustine ca a fost lovita de Constantin Marascu. Pentru faptul ca a dezvaluit presei acest incident si a facut comentarii pe Internet (pe e-grupul ziaristilor FreeEx), conducerea Societatii Romane de Televiziune a hotarat prin Decizia Nr. 6 din 7 ianuarie 2004 sa-i desfaca disciplinar contractul de munca, conform art. 264, alin. 1, lit. f) si art. 61 alin.1, lit. a) din Codul Muncii. Motivatia deciziei este incalcarea de catre Armanca a mai multor prevederi din Regulamentul de Organizare si Functionare a SRTV cat si din Statutul Ziaristului de Televiziune. Acestea interzic salariatilor SRTV sa faca publice opinii negative referitoare la organizarea si functionarea serviciului public de televiziune (R.O.F. - cap.V.7.pct.9; S.Z.T. – art. 10, art. 26). Un alt articol din R.O.F.invocat pentru desfacerea contractului de munca stipuleaza ca “sunt considerate fapte deosebit de grave, care pot conduce la concedierea imediata a salariatului exprimarea publica, indiferent de mijloace, a unor opinii critice la adresa serviciului public de televiziune…” (Cap.V.8.pct.5).

 

Consideram ca toate prevederile Regulamentului de Organizare si Functionare si ale Statutului Ziaristului de Televiziune al SRTV care limiteaza dreptul de a exprima opinii critice la adresa postului public de televiziune sunt abuzive si contravin interesului public. Ele sunt cele aduc atingere imaginii si credibilitatii postului public de televiziune, care ar trebui sa fie un promotor al transparentei si libertatii de exprimare.

 

De asemenea, referitor la invocatul conflict din luna decembrie intre Brandusa Armanca si directorul Constantin Marascu, atragem atentia ca un astfel de eveniment nu ar fi putut sa treaca neobservat de catre presa din Timisoara. Comportamentul angajatilor unui post public local de televiziune este o chestiune de interes public. De altfel, cazul Brindusei Armanca apare si in raportul anual al organizatiei internationale Freedom House.

 

Prin urmare, organizatiile semnatare fac un apel catre conducerea Societatii Romane de Televiziune sa revizuiasca articolele din R.O.F. si S.Z.T. care restrang dreptul la libera exprimare al angajatilor postului public. Aceste articole nu tin cont de faptul ca SRTV este o institutie publica si in consecinta dreptul la libera exprimare al angajatilor televiziunii ar trebui sa primeze atunci cand in discutie sunt chestiuni de interes public. De asemenea, ele sunt in flagranta contradictie cu art. 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului si cu art. 30 din Constitutia Romaniei.

 

Ne exprimam convingerea ca justitia timisoreana va judeca acest proces cu impartialitate si pledam pentru respectarea independentei actului de justitie.

 

1.     Agenţia de Monitorizare a Presei - Academia Caţavencu

2.     Asociatia Civic Media

3.     Asociatia de Comunicare Vizuala Videovest -Timisoara

4.     Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania – Comitetul Helsinki

5.     Asociatia Jurnalistilor de Presa Franceza

6.     Asociaţia Jurnalistelor din România - ARIADNA

7.     Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare

8.     Centrul pentru Jurnalism Independent

9.     Centrul Regional de Jurnalism Iasi

10.   Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

11.   Colegiul Jurnalistilor Gorjeni

12.   Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor

13.   Freedom House

14.   Forumul Presei Romane de Pretutindeni

15.   Fundatia Radiourilor Independente din Romania-RAIND

16.   Liga Jurnalistilor Sibiu

17.   Liga ProEuropa

18.   Pod Media Timişoara

19.   Societatea Academică din România

20.   Societatea Jurnalistilor Galati

21.Sindicatul Ziaristilor şi Lucrătorilor din Presă Arad

22.Sindicatul Liber al Jurnaliştilor Băcăuani

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024