freeex_digest_cover

FreeEx

Legile Securității

Știre, 9 Mar 2023

Acest articol face parte din seria de articole “FreeEx 2022 - 2023 // Controlul și cenzura comunicațiilor digitale”.

Începând cu finalul lunii mai 2022, G4Media a făcut public faptul că pe masa coaliției de guvernare se afla un set de zece proiecte de legi ale securității. Nevoia de modernizare a legislației din domeniu este indiscutabilă, însă pachetul de legi prezentat de G4Media a scos la iveală girul coaliției de guvernare pentru reducerea semnificativă a controlului civil asupra serviciilor de informații. Acestea (în special SRI și SIE), conform proiectelor de lege, ar urma să primească drepturi lărgite. Publicarea proiectelor a declanșat un scandal public, deși multe redacții l-au ignorat complet sau chiar au ridicat suspiciuni că cenzurează subiectul.

Astfel, conform proiectelor de lege scurse către presă:

Acestea nu sunt singurele probleme pe care le ridică pachetul de legi dezvăluit de presă. În cele zece proiecte de legi cuprinse în pachetul neasumat oficial de Guvern există nenumărate articole care încalcă în mod direct drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare sau dreptul la viață privată. Mai mult, proiectele încearcă să recupereze din atribuțiile SRI pierdute sau puse sub semnul întrebării prin decizii ale CCR.

Nicio persoană și nicio instituție nu și-a asumat scrierea acestor proiecte de lege. Premierul Ciucă a afirmat vag că „legile au fost elaborate la nivelul fiecărei instituții responsabile în parte”. Marcel Ciolacu a spus și el că știa de existența legilor. Președintele Klaus Iohannis a negat faptul că el a văzut proiectele, în ciuda faptului că SIE a declarat că „variantele de lucru ale legilor securității naționale sunt rezultatul consultărilor cu Administrația Prezidențială și Secretariatul General al Guvernului”. Mai mulți parlamentari au acuzat serviciile că au scris pachetul de legi.

În prima sa reacție, Președintele Klaus Iohannis a fost mai îngrijorat de modul în care proiectele au devenit publice decât de conținutul acestora. Mai mult, el l-a amenințat voalat pe avertizorul de integritate care a dat presei documentele.

45 de ONG-uri, printre care Asociația pentru Tehnologie și Internet și ActiveWatch, au criticat atât declarația Președintelui, cât și pachetul de legi. Și organizația Reporteri fără Frontiere a condamnat reacția șefului statului, care i-a amenințat pe jurnaliștii de la G4Media și sursa lor.

Deși pachetul de legi ar fi trebuit să intre pe agenda guvernului în vara anului 2022, scandalul public din jurul acestora a dus la amânarea adoptării lor. Parlamentul a adoptat până la finalul anului 2022 un proiect dintre cele zece, respectiv legea securității și apărării cibernetice.

logo ambasada olandei

Proiectul FreeEx Digest este finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Opiniile și informațiile transmise în cadrul proiectului nu reprezintă poziția Ambasadei Regatului Țărilor de Jos. Responsabilitatea privind acuratețea informațiilor și deciziile editoriale sunt sub controlul exclusiv al Asociației ActiveWatch.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Campaniile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare în audiovizual - regulile CNA

Știre, 7 Oct 2024

Sponsorizarea politică a emisiunilor de știri și actualitate politică de către partide este interzisă de lege

Opinie, 7 Oct 2024

Timpul înseamnă bani. Spațiul editorial al televiziunilor de știri, cumpărat de partide în campanie

, 7 Oct 2024