La București, campania electorală devine tot mai insalubră

, 17 Iun 2020

Facem un apel către acei oamenii politici din Primăriile de Sector și din Primăria Muncipiului București care sunt responsabili de hărțuirea și atacurile asupra contracandidaților și a reprezentanților mass-media să respecte principiile democrației în procesul electoral și dreptul la informare al cetățenilor. Le reamintim acestora că derapajele lor politice vor fi sancționate de electorat și riscă chiar să fie ilegale. 


Joi dimineață, aflat la o conferință de presă în spațiul public, candidatul pentru Primăria Municipiului București al PNL-USR-PLUS a fost bruiat de zgomotul motoarelor mașinilor de salubritate ale Primăriei Sector 5, primărie condusă de un membru PSD și candidat politic la rândul său. Flota de utilaje de salubritate a boicotat conferința de presă pe tot parcursul acesteia, defilând în repetate rânduri în imediata apropiere a candidatului și a grupului de jurnaliști. Mai mult, o mașină cu un tun care dispersează substanțe împotriva insectelor a trecut și a stropit reprezentanții mass-media și echipa candidatului. 

 

Așa cum reiese în mod evident din imaginile de la fața locului, aceasta este o tactică menită a intimida participanții la conferința de presă. Considerăm că prin această acțiune au fost încălcate mai multe principii ale bunei guvernări, și, cu siguranță, chiar și legi. 

 

1.     A fost încălcată libertatea de exprimare a unui candidat politic.


2.     Prin perturbarea jurnaliștilor și reporterilor aflați la fața locului a fost încălcat dreptul la informare al cetățenilor.


3. Sabotarea competitorului electoral prin utilizarea discreționară și abuzivă a resurselor publice, care, în fapt, ar trebui să servească comunitatea, nu pe Primarul Sectorului 5 sau partidul de care aparține acesta.


 

Climatul politic la nivelul Municipiului București pare să se degradeze precipitat, deși nu am intrat oficial în campanie electorală. De la acțiunea de hărțuire comisă de viceprimarul capitalei Aurelian Bădulescu, acțiune țintită asupra aceluiași candidat pentru Primăria Municipiului București al PNL-USR-PLUS, s-a trecut la agresiune și intimidare împotriva opoziției și a presei. Considerăm că această strategie a primarilor PSD expune exercițiul electoral unei degradări incompatibile unui regim democratic, prin afectarea unor libertăți fundamentale - dreptul la a alege și a fi ales, dreptul la liberă exprimare și dreptul la informație al cetățenilor. 

 

Facem un apel public către partidele politice să respecte principiul pluralismului politic, al libertății de informare și a siguranței presei. Cerem, totodată autorităților competente să cerceteze legalitatea acțiunilor angajaților Primăriei Sectorului 5 al Capitalei. 


ActiveWatch

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Asociația Miliția Spirituală

Asociația MozaiQ LGBT

Asociația CIVICA

Asociația Atlatszo Erdely

Centrul pentru Inovare Publică

 

Detalii aici:


https://www.facebook.com/cojocarivitalie/videos/10158551194439533/


https://www.g4media.ro/fara-precedent-aurelian-badulescu-viceprimarul-psd-al-bucurestiului-il-impiedica-pe-nicusor-dan-sa-sustina-o-conferinta-de-presa.html

Share această pagină: