FreeEx Libertatea de exprimare Presă liberă

Jurnalisti agresati in timpul protestelor. Abuzuri ale Jandarmeriei impotriva cetatenilor

Comunicat de presă, 17 Ian 2012

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Reporteri fara Frontiere condamna agresiunile indreptate impotriva jurnalistilor, comise atat de unii protestatari, cat si de fortele de ordine. De asemenea, condamnam ingradirea de catre fortele de ordine a drepturilor la libera exprimare, libera circulatie si libera intrunire.

In ultimele patru zile, mai multi jurnalisti au fost agresati de catre protestatari, dar si de catre jandarmi in timpul protestelor ce au avut loc in zeci de orase din tara.

Astfel, pe 14 ianuarie, in Ploiesti, mai multi jurnalisti si cameramani au fost amenintati, insultati si agresati de protestatari. In aceeasi seara, in Bucuresti, un cameraman al Antenei 3 a fost lovit cu un bolovan aruncat de protestatari. Protestatari din Piata Universitatii au aruncat cu pietre in masina echipei TVR si le-au adresat injurii adresat jurnalistilor si operatorilor.

Pe 15 ianuarie, in Piata Universitatii:

• reporterul Petre Nechita şi operatorul cu care era, Dragoş Stoian, au fost agresaţi violent de protestatari.

• redactorul DeCe News, Lucian Negrea a fost retinut abuziv si lovit de jandarmi.

• mai multi cameramani si fotoreporteri au fost agresati verbal si amenintati de catre protestatari.

In acelasi timp, Jandarmeria si Politia au comis o serie de abuzuri ce au avut ca efect violarea unor drepturi fundamentale, precum dreptul la libera exprimare, dreptul la libera intrunire si dreptul la libera circulatie.

In aceste ultime patru zile, fortele de ordine au retinut abuziv cetateni care protestau in Piata Universitatii, au agresat cetateni care filmau incidentele din piata, fara a lua parte la ele, au restrans dreptul la libera circulatie al unor cetateni din provincie ce doreau sa se deplaseze spre Bucuresti pentru a se alatura protestelor din Piata Universitatii, au impus filtre de control intr-un spatiu public, legitimand abuziv cetateni care se aflau in zona. 113 persoane au fost retinute pe 16 decembrie la Bucuresti, in zonele Pta. Universitatii si Bd. N. Balcescu, parte dintre acestea pentru presupusa “intentie de a bloca circulatia”, conform Jandarmeriei.

Aceste grave abuzuri, coroborate cu reactia disproportionata a fortelor de ordine fata de protestele care au inceput pasnic in serile de vineri si sambata au ca rezultat incitarea si radicalizarea protestatarilor, dand nastere unor scene de violenta urbana precum cele de duminica.

Reamintim fortelor de ordine ca rolul lor primordial ar trebui sa fie asigurarea protectiei cetatenilor in cadrul adunarilor publice pentru ca acestia sa isi exercite drepturile constitutionale.

Cerem responsabilitate din partea fortelor de ordine si folosirea cu maxima prudenta si numai ca ultima solutie a fortei impotriva protestatarilor atunci cand unii dintre acestia comit acte de violenta. Solicitam fortelor de ordine sa respecte si sa asigure protectia jurnalistilor si a celor care documenteaza situatia de pe teren.

Solicitam identificarea si sanctionarea jandarmilor, politistilor si protestatarilor care au agresat jurnalistii sau cetatenii care filmau sau documentau incidentele din Piata Universitatii, precum si a celor care au impiedicat libera deplasare a unor cetateni spre Capitala si in spatiile publice din Capitala.

De asemenea, recomandam jurnalistilor sa fie pregatiti pentru acoperirea unor asemenea evenimente ce pot implica si confruntari violente, sa poarte asupra lor echipament si imbracaminte distinctive pentru a fi usor identificati de catre fortele de ordine si de protestatari.

Rugam jurnalistii si cetatenii sa sesizeze ActiveWatch sau alte organizatii care apara drepturile omului cu privire la orice agresiuni sau abuzuri comise asupra lor.

In egala masura, facem un apel catre protestatari sa respecte munca jurnalistilor care au obligatia profesionala de a informa publicul. Jurnalistii sunt cei care au posibilitatea de a expune abuzurile fortelor de ordine. De asemenea, reamintim protestatarilor ca au dreptul sa filmeze si sa fotografieze tot ce se intampla in spatiul public si le recomandam sa faca uz de acest drept, mai ales in cazurile in care constata ca se comit abuzuri.

ActiveWatch si Reporteri fara Frontiere

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instigarea publică la violență împotriva jurnaliștilor trebuie sancționată penal. Solidaritate a Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch cu jurnalista Parászka Boróka

Comunicat de presă, 4 Noi 2022