CNA încă nu s-a hotărât ce face cu Decizia 528/11.09.2014

, 9 Oct 2014

Bucureşti, 10 octombrie 2014
Fax: 021 305 53 54
Catre: Consiliul National al Audiovizualului
Doamnei Președinte, Laura Georgescu
Subiect: Posibile încălcări ale Deciziei 528/11.09.2014 de către Antena 3 și România TV, precum și de către Consiliul Național al Audiovizualului


ActiveWatch, în calitatea sa de organizaţie care apără dreptul la libertatea de exprimare şi informare corectă, desfăşoară în această perioadă activităţi de monitorizare pentru a identifica şi semnala eventuale iregularităţi în procesul de desfășurare a campaniei electorale, în spațiul audio-vizual, pentru alegerea președintelui României.
Vă semnalăm principalele nereguli identificate în săptămâna 3 – 9 octombrie, din monitorizarea posturilor Antena 3, B 1 TV, Digi 24, Realitatea TV, România TV și TVR 1, în intervalele orare 21:00 – 00:00.
I. Încălcări succesive ale art 5(1) litera a – postul Antena 3

Articol încălcat:
ART. 5 - (1) În timpul campaniei electorale, programele politice ale candidaţilor, opiniile şi mesajele cu conţinut electoral pot fi prezentate numai în următoarele tipuri de emisiuni:
a) de promovare electorală - în care candidaţii îşi prezintă şi promovează programele politice, activităţile de campanie electorală ori propria candidatură; acestea vor fi identificate ca atare, în cazul posturilor de radio, şi, respectiv, semnalate prin marcajul „promovare electorală”, afişat în mod vizibil pe toată durata difuzării, în cazul posturilor de televiziune;
Vă aducem la cunoştinţă că în zilele de 5, 6, 7 și 9 octombrie postul Antena 3 a încălcat prevederile art. 5, alin (1) lit. a, în sensul invitării unor candidați la funcția prezidențială, fără a marca corespunzător emisiunile cu eticheta „promovare electorală”.

Vă prezentăm mai jos lista emisiunilor în care am identificat abaterile sesizate.
5 octombrie, Sinteza Zilei (ora 21:30), moderator Mihai Gâdea. Invitat: Călin Popescu Tăriceanu (candidat PLR)
6 octombrie, Sinteza Zilei (ora 21:30), moderator Mihai Gâdea. Invitat: Victor Ponta (candidat PSD)
7 octombrie, Sinteza Zilei (ora 21:30), moderator Mihai Gâdea. Invitat: Dan Diaconescu (candidat PPDD)
9 octombrie, Sinteza Zilei (ora 21:30), moderator Mihai Gâdea. Invitat: Teodor Meleșcanu (candidat independent)
Din analiza formatului emisiunii, conceptul „biroul Președintelui”, dar și a conținutului interviurilor realizate în studioul Antena 3, rezultă, fără tăgadă, că tronsoanele alocate de realizatorii Antena 3 au fost dedicate promovării mesajelor-cheie și platformelor candidaților invitați. Prin urmare, se impune respectarea prevederilor legate de semnalarea distinctă și vizibilă pe toată durata emisiunilor a clasificării „promovare electorală”.
Apreciem că, pe durata campaniei electorale, radiodifuzorii au datoria de a prezenta într-o manieră clară și inteligibilă atât calitatea invitaților din emisiuni, cât și clasificarea formatelor dedicate prezentării campaniei pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2014.

II. Încălcări ale art. 3 (2) literele c și d – posturile Antena 3 și România TV 

Articol încălcat
ART. 3 - (2) Radiodifuzorii au obligaţia să se asigure că în cadrul emisiunilor de promovare electorală, precum şi în conţinutul spoturilor şi al celorlalte materiale audiovizuale puse la dispoziţia acestora de către candidaţi sunt respectate următoarele condiţii:
c) să nu conţină afirmaţii sau imagini care pot aduce atingere demnităţii umane, onoarei, vieţii particulare a persoanei, dreptului la propria imagine ori care sunt contrare bunelor moravuri;
d) să nu conţină acuzaţii cu incidenţă penală sau morală la adresa altor candidaţi, fără a fi însoţite de dovezi pertinente prezentate în mod explicit.

Vă semnalăm că, în perioada 3 – 9 octombrie, am identificat mai multe situații în care moderatorii nu au solicitat „dovezi pertinente prezentate în mod explicit” atunci când unii candidați au emis afirmații și acuzații cu incidență penală sau morală la adresa altor candidați. Considerăm că situațiile identificate exced retorica specifică unei confruntări electorale, iar prin nesacționare, pot fi prejudiciate nu doar persoanele vizate, ci și calitatea campaniei electorale și dreptul publicului la o corectă și onestă informare.

Vă prezentăm mai jos lista emisiunilor și momentelor în care am identificat abaterile sesizate:

7 octombrie, postul Antena 3, emisiunea Sinteza Zilei, moderator: Mihai Gâdea, invitat Dan Diaconescu.


Ora 22.07: „Ei (românii) văd cât de mulți bani se fură în țara asta, în cazul Elena Udrea, în cazul Bercea vs. Băsescu… mormane!” – candidat vizat: Elena Udrea

Ora 22.23: Moderator: „Cum îl apreciați pe Iohannis?”
Dan Diaconescu: „Ca pe un baby broker, ca pe un vânzător de copii. Soția domnului Iohannis, viitoarea primă doamnă, Doamne ferește, care vorbește insistent cu multe doamne din zona Sibiu și le convinge pe acestea, conform documentelor, să își dea copiii spre adopție, fiindca și ea și-l dă... Au început unul și altul să îmi spună: dar vezi că a vândut copii, nu știu ce a facut cu casele, nu știu ce a făcut cu meditațiile, cu banii...” – candidat vizat: Klaus Iohannis

Ora 22.28: Dan Diaconescu: „Eu nu cred că domnul Iohannis va reuși să pronunțe această sintagmă (“propășirea”), chiar dacă va folosi un prompter. Dacă domnul Iohannis iese președinte, Doamne ferește, aveți și lemn aici, să bat în lemn… Când dânsul va ajunge să depună jurământul, începe să-l depună și eu cred că i se termină mandatul până îl încheie. Are o problemă cu vorbirea......Doamne ferește, ajungem în război. Domnul, ca șef al oștirii române, comandantul suprem al armatei, până dă un ordin să iasă lumea, rezerviștii la luptă, se termină războiul și ne bat adversarii. Eu cred că el nu are ce să spună sau nu știe ce să spună. Eu înțeleg că sunt foarte mulți oameni pe planetă care vorbesc mai rar, mai cumpătat, dar repet, pe domnul Iohannis nu putem să-l bănuim de așa ceva.” Moderator: „Nu putem să vorbim despre inteligență?” Dan Diaconescu: „Dânsul a dat semne repetate, poate, de nepricepere.....”

7 octombrie, postul România TV, emisiunea „România alege președintele”, moderator: Andreea Crețulescu, invitat: Călin Popescu Tăriceanu


Ora 21:24 (despre dosarul Microsoft) Călin Popescu Tăriceanu: „Spuneți-mi și mie (n.n. către moderator și celălalt invitat) ce rol avea domnul Cocoș? Părerea mea este următoare și mi se pare că presa pare să fie absolut (…) opacă la această chestiune. Da, domnul Cocoș era intermediar, OK, și pentru cine era intermediar? Îi dădea cumva lui bunica?” Moderator: „Poate doameni Udrea sau domnului Băsescu” Călin Popescu Tăriceanu: „Normal că doamnei Udrea! Că era lângă el, erau două persoane-cheie care aveau interesul să beneficieze. Doamna Udrea, ca să-și mai cumpere o geantă, două, cinci, șapte…nu știu ce să-și mai cumpere…Și domnul Băsescu, patronul politic, spiritual (…) al doamnei Udrea, care avea nevoie de bani pentru campania electorală.” – candidat vizat: Elena Udrea

 

III. Încălcări ale temeiului și spiritului Deciziei 528/11.09.2014 de către Consiliul Național al Audiovizualului


Considerăm că este imperios necesar ca membrii Consiliului să se gândească la interesul public al monitorizării campaniei electorale, în special în actualul context politic și mediatic. Vă rugăm să nu uitați că mandatul v-a fost acordat de cetățenii României, aceiași care contribuie individual, prin taxele la bugetul de stat, la remunerarea membrilor și angajaților Consiliului Național al Audiovizualului. Blocajul în care se află Consiliul în perioada de campanie electorală este inacceptabil și iresponsabil.

Solicităm toturor membrilor Consiliului Național al Audiovizualului să coopereze pentru buna desfășurare a activităților de monitorizare a campaniei electorale și să își asume responsabilitățile instituționale și publice.

 

Invităm Consiliul Național al Audiovizualului să analizeze aspectele sesizate și, în situația încadrării acestora ca fiind temeinice, să aplice sancțiunile prevăzute de lege.

Ne vom permite să revenim cu sesizări, pentru a sprijini activitatea Consiliului și pentru a contribui la o mai corectă campanie electorală în audiovizual.

Vă mulţumim.
Departamentul Monitorizare și Cercetare
Departamentul FreeEx
ActiveWatch
 

Foto credit: adevarul.ro

________________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.

Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2015 – iunie 2015).

Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

 

Update 16.10.2014, 19.15

Sancțiuni CNA în urma sesizării ActiveWatch din 10 octombrie

http://www.paginademedia.ro/2014/10/sanctiuni-pentru-campania-electorala-antena-3-amendata-cu-20-000-romania-tv-somatie/

Sancțiuni pentru campania electorală. Antena 3, amendată cu 20.000, România TV – somație
 

Share această pagină: