Discurs public responsabil Bună guvernare Justiție socială

Avocatul Poporului acuzat de discriminare

, 10 Aug 2015

Comunicat

Azi, 11 august, la sediul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a avut loc prima audiere în cauza ActiveWatch versus Avocatul Poporului.

ActiveWatch a formulat o plângere împotriva instituției Avocatului Poporului pe care o bănuiește de funcționare discriminatorie.

Suspiciunea se sprijină pe următoarea succesiune de evenimente:

Pe data de 25.02.2015 trei organizații neguvernamentale și o persoană din grupul celor evacuați din imobilul de pe strada Vulturilor 50 au solicitat o audiență la Avocatul Poporului. Audiența a fost cerută pentru a obține sprijin în determinarea autorităților de a respecta dreptul fundamental la un standard de viață adecvat și dreptul la locuire pentru 60 de persoane evacuate în septembrie 2014, persoane care trăiau, de la data evacuării, în colibe improvizate în stradă. Audiența a fost acceptată și a avut loc pe data de 4 martie. La întâlnire au participat reprezentanți ai fiecărei organizații* și o persoană evacuată, pe de o parte și trei persoane din partea Avocatului Poporului. Reprezentanții Avocatului Poporului au declarat că situația din strada Vulturilor le este cunoscută din presă și că Avocatul Poporului nu are nici o competență în materia respectării drepturilor fundamentale invocate – la o viață decentă, și respectiv, la locuire. Audiența nu a avut nici o consecință, nu a urmat nici o vizită de documentare la fața locului, nu a existat nici o informare publică sau privată cu privire la vreun efect al întâlnirii.

Pe data de 9 iulie 2015, Avocatul Poporului face public un anunț cu privire la faptul că s-a sesizat “din oficiu și analizează cazul doamnei Stela Covaci, scriitoare, fostă deținută politic, aflată în proces de evacuare din imobil”. Comunicatul precizează că sesizarea din oficiu “vine ca urmare a aparițiilor din presă care au descris situația deosebită în care se află doamna Covaci” și că baza juridică este “posibila încălcare a art.47 alin. (1) și (2) din Constituție privind dreptul la un trai decent, precum și dreptul cetățenilor la măsuri de asistență socială”.

Urmare a acestul anunț, ActiveWatch a constatat că pentru situații cu un nivel pronunțat de similitudine – doamna Covaci urma să fie evacuată, persoanele din strada Vulturilor erau deja evacuate – Avocatul Poporului a avut soluții diferite. Mai mult, refuzul de a se sesiza pentru situația din Vulturilor a fost argumentat prin declinarea competenței pentru situații care privesc dreptul fundamental la un trai decent – invocat de reprezentanții organizațiilor prezente la întâlnire – argument care devine suportul juridic pentru sesizarea din oficiu în cazul doamnei Covaci.

CNCD a invitat azi pentru audiere părțile; Avocatul Poporului nu s-a prezentat și nu a formulat nici în scris vreo poziție.

*ActiveWatch, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, Asociația Salvați Copiii

Foto: Michele Lancione

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Campania pentru locale și europarlamentare: o mașinărie de tocat banii și nervii alegătorilor

Opinie, 10 Iun 2024

Campania pentru locale și europarlamentare: o mașinărie de tocat banii și nervii alegătorilor

Opinie, 10 Iun 2024

Parlamentarii se reîntorc la o infracțiune de sorginte comunistă: “Dispreț pentru simbolurile naționale și însemnele României“

Scrisoare deschisă, 30 Mai 2024