FreeEx Bună guvernare

Apel către Victor Ponta și Klaus Iohannis – dezbaterea trebuie să aibă loc într-un cadru echidistant!

, 6 Noi 2014

07.11.2014

Comunicat

Apel către Victor Ponta și Klaus Iohannis – dezbaterea trebuie să aibă loc într-un cadru echidistant!

ActiveWatch constată cu îngrijorare impasul negocierilor dintre staffurile candidaților pentru organizarea unei sau a unor dezbateri directe între cei doi candidați la alegerile prezidențiale. Această situație este de natură să afecteze grav procesul electoral, blocând practic accesul publicului la informații indispensabile într-un moment cheie pentru democrație.

Dezbaterea deschisă, confruntarea de idei sunt esențiale pentru ca alegătorii să-și contureze opțiunea electorală, evaluând cei doi candidați, prin prisma ideilor politice promovate de aceștia și prin comportamentul lor în cadrul întâlnirii directe.

Considerăm inoportună propunerea ca aceste dezbateri să fie găzduite, succesiv, de patru televiziuni de știri. Comportamentul acestora în actuala campanie electorală - așa cum fost diagnosticat de monitorizarea realizată de ActiveWatch – precum și de-a lungul ultimilor ani nu oferă garanții pentru o dezbatere echilibrată, echidistantă, competentă și în limitele eticii profesionale.

Recomandăm, în consecință, organizarea dezbaterii pe un teren neutru (de exemplu, la Parlament, cu posibilitatea filmării și a transmiterii de către toate televiziunile interesate) sau la televiziunea publică (cu preluarea liberă a transmisiei de către toate televiziunile interesate).

De asemenea, considerăm că selecția moderatorilor trebuie să țină cont de comportamentul profesional al acestora din ultimii ani, să fie bazată pe criterii de competență profesională, independență editorială, echidistanță politică, notorietate și credibilitate în rândul publicului.

Facem un apel la cele două tabere politice și la cei doi candidați să dea dovadă de responsabilitate, de respect pentru electorat, și să găsească de urgență o formulă care să permită organizarea unei dezbateri directe, în condiții care să garanteze un cadru echidistant pentru întâlnire.


ActiveWatch – Media Monitoring Agency
Member of Reporters Sans Frontiers and IFEX networks
Phone: +4021 313 40 47; Fax: +4021-637.37.67;
mailto: [email protected];
Address: Strada Cl. Plevnei nr. 98, bl. 10C Sector 1 Bucuresti, Romania.
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Scrisoare deschisă către susținătorii propunerii legislative pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (B 758/2022)

Scrisoare deschisă, 29 Noi 2022

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale – Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Comunicat de presă, 29 Noi 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022