Angajați ai statului în cârdășie cu extremiștii

, 21 Feb 2013

În seara zilei de 20 februarie a.c., orele 18:00, o manifestare culturală organizată cu sprijinul Ambasadei SUA la București la Muzeul Țăranului Român în cadrul Lunii Istoriei LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgender) a fost violent întreruptă prin intervenția unui grup de extremă dreaptă care a ocupat sala Noului Cinematograf al Regizorului Român.

Filmul care urma să fie proiectat seara trecută, “ The Kids Are All Right”, este o portretizare cinematografică a unei familii gay din Statele Unite. Spectatorii sosiți în sala de cinema au fost fotografiați sistematic, filmați și agresați verbal drept “spurcăciuni” și “animale”. Protestatarii, în număr de aproximativ 50, au blocat proiecția filmului încă din primele minute, scandând “Moarte homosexualilor”, “Nu vă vrem aici”, “Nu sunteți români”, confundând libertatea de a-și exprima dezacordul cu un eveniment legal cu incitarea la discriminare și la ură pe criteriul orientării sexuale . Pentru a-și explica și legitima actul de huliganism, aceștia au intonat imnul României și cântece ortodoxe, au folosit însemne religioase (icoane) și fasciste (salutul legionar). Directorul adjunct al MȚR, Mihai Gheorghiu, prezent la fața locului, nu a intervenit în conformitate cu obligațiile sale profesionale și nu a dispus luarea măsurilor pentru continuarea evenimentului cultural în ordine și fără întreruperi.

Deși directorul MTR, Virgil Nițulescu, a solicitat telefonic prezența forțelor de ordine printr-un apel la 112, cu toate ca asociația Accept a semnalat verbal și în scris, anterior evenimentului, necesitatea protejării participanților la această manifestare culturală, reprezentanții poliției și jandarmeriei sosiți la fața locului nu au intervenit pentru a pune capăt manifestărilor de intimidare și incitărilor la ură împotriva persoanelor LGBT. “Aceasta non-intervenție, sub pretextul neutralității, a devenit în ultimii doi ani manifestarea uzuală de conduită a celor care se presupun a cunoaște și aplica legea în România. Mai mult, poliția, jandameria și procuratura nu iau măsurile pentru identificarea, urmărirea și tragerea la răspundere penală a agresorilor și a organizațiilor care îi susțin. Astfel de incidente violente nu sunt singulare, iar reacția autorităților competente este ineficace și neprofesionistă” a declarat avocata Iustina Ionescu.

Organizațiile semnatare solicită următoarele:

1. Ministerului Administrației și Internelor și Procurorului General al României: investigarea manifestării extremiste din incinta MȚR ce a avut loc în data de 20 februarie și a modalității de intervenție a organelor de ordine în cazul manifestărilor publice de tip ‘hate crimes’ (infracțiuni motivate de ură);

2. Ministerului Culturii: demiterea în regim de urgență a directorului adjunct al MȚR, domnul Mihai Gheorghiu, pentru neîndeplinirea obligațiilor administrative care-i revin;

3. Jandarmeriei Române: investigarea non-răspunsului jandarmilor prezenți la fața locului, sancționarea lor disciplinară, precum și identificarea persoanelor care au tulburat ordinea și liniștea publică și sancționarea corespunzătoare a acestora.

Asociația ACCEPT

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei

Share această pagină: