FreeEx Bună guvernare

ALO! Libertatea de întrunire pașnică și libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale!

, 20 Iun 2018

În timpul demonstrațiilor din cursul zilei de 20 iunie din Piața Victoriei și, respectiv, din incinta Parlamentului, au fost înregistrate incidente care au stârnit îngrijorarea organizațiilor semnatare cu privire la modul în care autoritățile se raportează la manifestări ale unor drepturi fundamentale.


Drepturile la libertatea de întrunire pașnică și libertatea de exprimare sunt la fel de importante ca alte drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la un proces echitabil, în numele căruia PSD și ALDE, partidele de guvernământ, acționează în această perioadă. Exercitarea de către cetățeni a drepturilor la libertatea de întrunire pașnică și libertatea de exprimare nu trebuie să fie limitată decât în situații strict justificate, care să se dovedească a fi necesare într-o societate democratică și doar pentru protejarea altor drepturi și valori fundamentale.


Solicităm Ministerului Afacerilor Interne și Jandarmeriei Române demararea unei anchete interne care să răspundă îngrijorărilor din spațiul public referitoare la existența unor abuzuri în ceea ce privește conducerea la secție a mai multor participanți la protestul din 20 iunie 2018, din Piața Victoriei. Printre cei conduși la secție și amendați s-a aflat și jurnalistul german Paul Arne Wagner. Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să prezinte public, în regim de urgență, rezultatele acestei investigații.


În ceea ce privește modul în care Jandarmeria Română înțelege să se raporteze la presă și la cei care documentează evenimentele de stradă (activiști în organizații neguvernamentale, cercetători ori jurnaliști independenți), pentru a informa publicul, ținem să reamintim jandarmilor că protejarea tuturor acestor persoane face parte din misiunea lor, cu atât mai mult în cazul în care însemnele de presă sunt expuse la vedere.


De asemenea, solicităm coaliției de guvernare să reziste tentației de a se folosi de protestele de ieri pentru a îngreuna și mai mult exercitarea de către cetățeni a dreptului fundamental la întrunire pașnică. Modificarea Legii 60/1991 cu privire la adunările publice, lege care conține deja mai multe prevederi abuzive, ar trebui făcută doar în sensul încurajării exercitării dreptului la protest, nicicum, așa cum au lăsat să se înțeleagă lideri PSD-ALDE, în sensul de a „face legea și mai dură”.


Partidele de guvernământ, PSD și ALDE, nu trebuie să uite că au obligația de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor.


ActiveWatch

APADOR-CH

 

Credit foto: Cristian Iohan Ștefănescu

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Șase întrebări pentru ministrul Predoiu și pentru șeful CSM

Scrisoare deschisă, 20 Ian 2023

Cerem autorităților să ratifice Convenția OIM pentru eliminarea violenței și hărțuirii din lumea muncii

Scrisoare deschisă, 17 Ian 2023

Politici sociale asezonate cu amenzi

Știre, 16 Ian 2023