ActiveWatch sesizează Comisia de Etică și Arbitraj a TVR cu privire la modul în care au fost reflectate Zilele Culturale Maghiare de la Cluj

, 23 Aug 2016

Către Comisia de Etică și Arbitraj a TVR

Stimați membri,

Vă supunem atenției modul în care TVR a reflectat concertul trupei rock maghiare „Beatrice”din cadrul evenimentului Zilele Culturale Maghiare din Cluj Napoca.

Într-o știre difuzată în data de 17 august 2016 și publicată pe site-ul stiri.tvr.ro sub titlul „Noi momente revoltătoare la Zilele Culturale Maghiare. Imagini cu Hitler, Lenin şi ISIS, versuri obscene” (http://stiri.tvr.ro/noi-momente-revoltatoare-la-zilele-culturale-maghiare-imagini-cu-hitler-lenin-si-isis-versuri-obs_77510.html), publicul a fost informat că respectivul concert a început cu difuzarea unor imagini cu Hitler și Lenin și că prezența trupei maghiare la Cluj „a stârnit controverse”.

Imediat după aceasta a fost difuzat un scurt interviu cu ziaristul Cosmin Puriț, care a spus că „nu își au locul astfel de manifestări aici în contextul european actual, mai ales că această formație promovează mesaje cu caracter iredentist, revizionist și chiar și obscen”. Un alt invitat, Adrian Ivan (analist politic), care vorbește despre faptul că formația are versuri cu caracter jignitor la adresa poporului român, fără însă a preciza în ce constau jignirile.

Ultimul vorbitor este din partea organizatorilor, iar acesta afirmă următoarele: „Nu ne identificăm și nu ne asumăm toate mesajele lor, au apărut într-adevăr imagini cu Hitler, cu Stalin, cu ISIS, dar, e vorba în mesajul melodiei… nu putem să ne asumăm tot repertoriul lor. Ne exprimăm chiar regretul dacă publicul a fost lezat în anumite privințe sau dacă a fost jignit.” (minutul 1:10)

Faptele descrise mai sus arată că modul în care a fost redactată știrea poate induce publicul în eroare. În primul rând, jurnaliștii nu precizează contextul în care au fost difuzate imaginile cu Stalin și Hitler, nu se informează cu privire la mesajul pe care îl transmite piesa în limba maghiară și nu explică dacă actul de a difuza imagini cu cele două personaje istorice reprezintă sau nu un cult al personalității lor. Mai mult decât atât, declarația lui Levente Santa, reprezentantul organizatorilor, a fost trunchiată, în realitate acesta afirmând că „au apărut într-adevăr imagini cu Hitler, cu Stalin, cu ISIS, dar,e vorba în mesajul melodiei chiar de liderii și [despre] cei care au generat aceste orori ale istoriei și împotriva cărora este îndreptată explicit.[1]” Cu alte cuvinte, organizatorii au prezentat lămuriri cu privire la imaginile controversate, însă acestea nu au fost menționate în știrea sesizată.

Prin faptele prezentate mai sus, considerăm că au fost încălcate mai multe articole din Statutul jurnalistului TVR, acestea fiind următoarele:

Statutul jurnalistului TVR

Art.5 Ziaristul din televiziunea publică are ca principale îndatoriri respectarea adevărului faptelor relatate şi slujirea interesului public. El va folosi, în toate situaţiile litigioase, de natură politică sau socială, principiul echidistanţei şi al imparţialităţii.

 

Art.7 Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a milita în mod consecvent pentru justiţie, democraţie şi armonie socială, pentru respectarea dreptului la informare al cetăţeanului, refuzând să-şi subordoneze discursul publicistic oricăror intenţii propagandistice ori tendinţelor de discriminare pe criterii de rasă, religie, apartenenţă etnică sau sex, statut economic sau profesional.

 

Art.9 În prezentarea unor dispute de opinii, ziaristul din televiziunea publică va asigura prezenţa părţilor implicate.

 

Art.10 Ziaristul din televiziunea publică are datoria de a nu difuza informaţii false sau insuficient verificate. Pentru verificarea informaţiilor se vor folosi mai multe surse independente.

 

Art.13 Ziaristul din televiziunea publică va face o distincţie netă între informaţie şi opinie pentru a nu influenţa în mod partizan judecăţile de valoare ale publicului şi va aplica principiul corectitudinii în cazul informaţiei şi al onestităţii în cazul opiniei. Nu se vor aduce acuzaţii fără să se ofere posibilitatea celui învinuit de a-şi exprima punctul de vedere.

 

Art.17 Ziaristul din televiziunea publică nu va produce, favoriza sau stimula panica populaţiei, reacţia violentă a acesteia şi orice formă de manipulare psihologică.

Vă rugăm să analizați faptele semnalate de noi. Considerăm că prin promovarea acestui discurs discriminator, televiziunea publică este de natură să creeze tensiuni între minoritatea maghiară și majoritate și ignoră principii profesionale elementare.[1]
 Această declarație a fost reluată în această formă în știrea „Anchetă după concertul controversat al trupei Beatrice, susţinut la Zilele Culturale Maghiare de la Cluj Napoca” (minutul 2:02) (http://stiri.tvr.ro/ancheta-dupa-concertul-controversat-al-trupei-beatrice-sustinut-la-zilele-culturale-maghiare-de-la-cluj-napoca_77567_video.html#view)

Share această pagină: