FreeEx

ActiveWatch: "Considerăm inacceptabilă numirea în Guvernul României a unui om politic iresponsabil și mincinos"

, 5 Aug 2012

Către Guvernul României
În atenția domnului prim-ministru Victor Ponta

Domnule prim-ministru,

Am aflat cu surprindere că ați propus numirea lui Dan Șova, colegul domniei voastre de partid, pentru funcția de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.
Considerăm inacceptabilă numirea în Guvernul României a unui om politic iresponsabil și mincinos. Imaginea și credibilitatea guvernului României sunt subminate de existența unor persoane care atacă libertatea presei. Numirea dlui Șova ca ministru în cabinetul dvs. și tolerarea afirmațiilor grave făcute de acesta la adresa jurnalistei Carmen Valică vă fac complice la un act de intimidare la adresa presei. Gestul lui Dan Șova este cu atât mai grav cu cât vine din partea unei persoane pe cale de a deveni ministru.

Așa cum ați sancționat afirmațiile lui Dan Șova referitoare la Holocaustul din România, considerăm că este momentul să vă delimitați și să condamnați fără echivoc afirmațiile defăimătoare ale lui Dan Șova la adresa jurnalistei Carmen Vălică.

Vă reamintim că Dan Șova este încă dator cu prezentarea probelor ce au stat la baza acuzațiilor extrem de grave pe care le-a adus unei jurnaliste de la Radio România Actualități. În cadrul unei emisiuni a postului Realitatea TV difuzate în seara zilei de 5 iulie, Dan Șova a acuzat-o pe Carmen Valică, jurnalistă RRA, de faptul că ar fi dezinformat-o pe Vivianne Reding, comisarul european pe justiție, căreia i-ar fi adresat, prin intermediul purtătoarei de cuvânt a acesteia, o întrebare ce ar fi determinat declarațiile critice ale lui Vivianne Reding la adresa României (”Cum comentează Comisarul Viviane Reding previzibila arestare a judecătorilor de la Curtea Constituțională din România și intenția Guvernului Victor Ponta de a desființa CCR?”). Șova a susținut că deține înregistrarea convorbirii dintre Carmen Vălică și purtătoarea de cuvânt a comisarului pe justiție și că o va face publică. Împreună cu mai multe organizații, i-am cerut dlui Șova să facă publice dovezile pe care pretinde că le deține sau să-și dea demisia din Parlament.

A trecut mai bine de o lună de când am adresat dlui Șova această cerere. De atunci, domnia sa nu a prezentat public nicio probă în sprijinul afirmațiilor sale, nu și-a cerut scuze, nici nu a demisionat. Singurul element nou apărut este soluția dată de Comisia de Onoare a Societății Române de Radiodifuziune, care contrazice explicit acuzațiile aduse de Șova: “În perioada la care se referă acuzațiile, relatările de la Bruxelles ale corespondentului SRR Carmen Vălică, difuzate pe postul Radio România Actualități, au respectat principiul informării corecte a ascultătorilor noștri, echidistanța, echilibrul și deontologia profesională. (...) Consiliul de Onoare consideră că astfel de atacuri, lipsite de probe, afectează imaginea Radioului public și credibilitatea profesională a jurnaliștilor Radiodifuziunii Române, fapte pe care le consideră inacceptabile.”
 

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Solicităm demiterea de urgență a directorului interimar al Știrilor TVR Laurențiu Ciocăzanu și organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor interimare în TVR

Scrisoare deschisă, 11 Ian 2023

Legea avertizorilor de integritate adoptată. PSD și PNL au arătat, încă o dată, că nu doresc o protecție reală a acestora

Comunicat de presă, 13 Dec 2022

Instanța de judecată confirmă abuzul DIICOT Brăila împotriva jurnalistului Alin Cristea și a publicației debraila.ro

Comunicat de presă, 29 Noi 2022