FreeEx Libertatea de exprimare Presă liberă

ActiveWatch a propus Parlamentului European interzicerea infiltrării serviciilor de informații în redacții

, 5 Noi 2012

Astăzi, 6 noiembrie 2012, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European a organizat o audiere cu tema "Libertatea Media in Uniunea Europeana" (http://www.europarl.europa.eu/committees/en/libe/home.html).

Renate Weber a deschis dezbaterile cu prezentarea raportului „Carta Uniunii Europene: Standarde privind libertatea presei în Uniunea Europeană”.

ActiveWatch a depus, cu această ocazie, o scrisoare deschisă prin care cere Comisiei LIBE să susțină adoptarea de către statele membre a unor legi care să interzică inflitrarea în redacții a serviciilor de informații.

6 noiembrie 2012
București

Către: membrii Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne
Ref: Raportul „Carta Uniunii Europene: Standarde privind libertatea presei în Uniunea Europeană”

Doamnelor și domnilor,

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului preocupată de libertatea de exprimare, membră a rețelei Reporteri fără Frontiere. Am luat la cunoștință cu deosebit interes prevederile raportului „Standarde privind libertatea presei în Uniunea Europeană” și informațiile prezentate în audierea publică a Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (Comisia LIBE) din data de 6 noiembrie, la care a participat și unul dintre membrii ActiveWatch.

Preocuparea noastră pentru libertatea de exprimare în Europa ne determină să vă aducem la cunoștință un fenomen care afectează grav libertatea presei: prezența agenților de informații sub acoperire în cadrul redacțiilor. Ne confruntăm cu această problemă în România de câțiva ani. Cel mai grav caz a fost adus în atenția publică în această vară, când Jurnalul Național, unul dintre cele mai importante cotidiene generaliste din România, a descoperit prezența unui agent infiltrat de Serviciul Român de Informații (SRI) în redacția sa. Prezența acestuia a fost confirmată de SRI și de Comisia Parlamentară de Supraveghere a Activității SRI.

Pentru a contextualiza această informație, trebuie să precizăm că, până acum 23 de ani, România a trăit sub o dictatură a cărei principală forță represivă a fost Securitatea. În 22 de ani, nou-creatul serviciu de informații SRI nu a reușit să se distanțeze de percepția de a fi continuatorul Securității, din cauza personalului, a practicilor sale și a lipsei controlului public asupra activității sale.

În al doilea rând, legislația românească nu interzice pătrunderea agenților de informații sub acoperire în redacții.

În al treilea rând, cel mai înalt organism de securitate națională a inclus media pe lista vulnerabilităților la adresa siguranței naționale, în Strategia Națională de Apărare din 2010. Legislația existentă și această strategie au constituit temeiul legal pentru infiltrarea în redacții.

Astfel de practici pun în pericol libertatea de exprimare, întrucât:

- amenință confidențialitatea surselor;
- împiedică colectarea informațiilor;

- încearcă să dezinformeze și să manipuleze publicul;

- afectează credibilitatea presei;

- permit supravegherea redacțiilor;

- introduc un climat de neîncredere în redacții.

De asemenea, Carta Europeană a Libertății Presei menționează în mod expres că supravegherea redacțiilor este inacceptabilă („Protecția surselor jurnalistice trebuie asigurată cu strictețe. Supravegherea, interceptarea electronică, percheziționarea redacțiilor, a birourilor și a computerelor jurnaliștilor cu scopul de a identifica sursele acestora de informare sau cu scopul de a încălca confidențialitatea sunt inacceptabile”).

De aceea, considerăm necesară adoptarea de către Comisia LIBE a unui amendament la raportul „Standarde privind libertatea presei în Uniunea Europeană” care să interzică infiltrarea agenților de informații în redacții, și facem apel la Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne să acorde întregul său sprijin în acest sens.

Cu respect,

Mircea Toma,

Președinte ActiveWatch

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024