FreeEx Libertatea de exprimare Discurs public responsabil Bună guvernare Participare publică

Abuz al Poliției: Percheziție corporală la secție pentru o postare pe Facebook

Comunicat de presă, 15 Ian 2024

Libertatea de exprimare și dreptul de a organiza și de a participa la proteste pașnice sunt din ce în ce mai afectate de acțiunile instituțiilor de forță din România.

Ieri, 14 ianuarie 2024, activista Angi Șerban a fost condusă la secția de poliție, de forțele de ordine, în urma unei postări pe care o făcuse în aceeași zi pe Facebook și în care critica intervenția în forță a autorităților publice la protestul transportatorilor. Angi Șerban a fost ridicată de forțele de ordine de la o adresă diferită de aceea pe care o are în actele de identitate, fapt, de asemenea, extrem de îngrijorător, deoarece ridică semne de întrebare cu privire la modul în care a fost găsită de poliție și dacă se afla sau nu deja sub supraveghere.

Această acțiune a Poliției Române, prin care o persoană a fost ridicată cu mandat de aducere, de la o altă adresă decât domiciliul, condusă la sediul poliției și percheziționată corporal pentru o postare pe o rețea de socializare, reprezintă o formă dură de intimidare și umilire a cetățenilor care exprimă opinii critice la adresa instituțiilor de forță și, deci, un atac grav la adresa democrației. Aceste acțiuni creează un climat ostil, menit a descuraja cetățenii să-și exercite dreptul de a participa la adunări publice și dreptul la liberă exprimare, inclusiv la critică.

Conform comunicatului oficial al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, operațiunea de ridicare și conducere la secție s-a făcut în baza unui mandat emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. Faptul că niște procurori au dat curs unei solicitări a forțelor de ordine prin care un cetățean este subiectul unui mandat de aducere și apoi percheziționat, fără a fi acuzat de vreo faptă penală pentru care să fie relevantă percheziția, este deosebit de îngrijorător pentru statul de drept din România. Justiția a acționat în acest caz ca o unealtă a forțelor de ordine, comportându-se ca executantul unui ordin al Poliției și nu ca un garant al respectării drepturilor individuale și a legii.

Considerăm că opinia exprimată de Angi Șerban pe rețeaua de socializare se încadrează în limitele libertății de exprimare. Aceasta nu doar că nu conține suficiente elemente pentru a fi încadrată ca instigare publică la săvârșirea de infracțiuni, dar reprezintă o critică legitimă a acțiunilor publice și disproporționate ale forțelor de ordine în cadrul protestelor agricultorilor și transportatorilor. Angi Șerban semnala și critica, cu legitimă îngrijorare, prezența unor arme de foc în dotarea forțelor de ordine prezente la aceste proteste.

În paralel, conform Sindicatului Europol, polițiștilor și jandarmilor li s-ar fi cerut să oprească agricultorii și transportatorii care protestează în această perioadă inclusiv prin blocarea drumurilor publice. Credem că și aceasta este o acțiune abuzivă, având în vedere dreptul Constituțional de a organiza și participa la proteste. Disproporționat considerăm că este și zelul Poliției care anunță public că a deschis 24 de dosare penale care vizează infracţiunea de instigare publică, în urma unor mesaje distribuite pe grupul de Whatsapp folosit de cei care participă la acţiunile de protest ale transportatorilor şi fermierilor.

Acțiunile de intimidare ale forțelor de ordine sunt incompatibile cu practicile unui stat democratic. Organizațiile semnatare și Coaliția ONG-uri pentru Cetățean își manifestă profunda îngrijorare cu privire la astfel de abuzuri în care autoritățile publice folosesc tactici de intimidare menite să descurajeze exercitarea unor drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare și dreptul la protest.

Atragem atenția partidelor aflate la guvernare, PSD și PNL, că instaurarea regimului fricii este o strategie care contravine drepturilor omului. O astfel de strategie este absolut inacceptabilă raportat la valorile europene și are potențialul de a amplifica nivelul de nemulțumire a cetățenilor români. Problemele sociale din România nu pot fi rezolvate prin deschiderea de dosare penale și conducerea la secție a persoanelor care își exercită dreptul la liberă exprimare. Într-un an electoral, principala preocupare a politicienilor trebuie să fie comunicarea directă cu cetățenii, și nu aplicarea de bastoane peste drepturi fundamentale. Democrația poate fi garantată și protejată doar cu respect pentru cetățeni și drepturile lor.

Solicităm Ministerul de Interne să verifice modalitatea în care s-a desfășurat acțiunea din 14 ianuarie 2024 împotriva lui Angi Șerban și să facă publice concluziile acestei analize.

Solicităm Inspecției Judiciare să verifice modul în care a fost emis mandatul de aducere a lui Angi Șerban și să facă publică această analiză.

Solicităm liderilor PSD și PNL să se delimiteze de acțiunile abuzive ale poliției și Parchetului și să își exprime fără echivoc atașamentul față de valorile democratice și respectarea drepturilor constituționale.

ActiveWatch

Centrul de Investigații Media

Miliția Spirituală

Asociația Respiro Human Rights Research Centre

Asociația pentru Tehnologie și Internet - ApTI

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Asociația Rădăuțiul Civic

Mediawise Society

Asociația CIVICA

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul pentru Inovare Publică

APADOR-CH

Greenpeace România

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Campania pentru locale și europarlamentare: o mașinărie de tocat banii și nervii alegătorilor

Opinie, 10 Iun 2024

Campania pentru locale și europarlamentare: o mașinărie de tocat banii și nervii alegătorilor

Opinie, 10 Iun 2024

Propuneri amendamente - proiect legea audiovizualului

Scrisoare deschisă, 10 Iun 2024