FreeEx

Posibile acțiuni de poliție politică desfășurate de serviciile de informații

, 14 Aug 2012

Cotidianul.ro a publicat azi o serie de documente purtând antetul și ștampila Serviciului Român de Informații. În cazul în care documentele publicate de cotidianul.ro sunt veridice, acestea fac dovada existenței unor acțiuni de poliție politică desfășurate de serviciile de informații din România. Citiți la finalul acestui document răspunsul Comisiei Comune a Camerei Deputaților și a Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) condamnă ferm astfel de acțiuni ce amenință grav libertatea presei și cer S.R.I. și celorlalte servicii de informații să înceteze imediat orice activitate de poliție politică în mass media și în zona activismului social și să respecte independența editorială a jurnaliștilor.

ActiveWatch și CRJI solicită Parlamentului - Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI:

- să investigheze cu celeritate autenticitatea documentelor prezentate de cotidianul.ro;
- să solicite SRI o poziție cu privire la autenticitatea faptelor (existența ofițerilor menționați, existența documentelor publicate, identitatea sursei din interiorul redacției Jurnalul Național);
- să solicite serviciilor de informații date cu privire la numărul de agenți/informatori infiltrați în redacții (jurnaliști, personal auxiliar, management);

- să facă publice rezultatele anchetei;
- să exercite rolul de control al activității serviciilor secrete în sensul protejării drepturilor cetățenilor români și al respectării Constituției.

De asemenea, cerem Parlamentului modificarea cadrului legislativ care permite infiltrarea agenților de informații în interiorul redacțiilor, măsură cu impact devastator asupra credibilității presei.

Documentele publicate de cotidianul.ro vin pe fundalul unei serii de măsuri și decizii care au stârnit îngrijorare în ultimii ani și care au făcut posibile acțiuni de poliție politică. Printre acestea amintim:

- menținerea în legislație a posibilității infiltrării în redacții a unor agenți ai serviciilor de informații;
- includerea presei printre vulnerabilitățile la adresa siguranței naționale de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării condus de Traian Băsescu în anul 2010;

- hărțuirea unui activist civic (Mihai Bumbeș, Miliția Spirituală) și a familiei acestuia de către salariați ai Ministerului de Interne în luna martie a acestui an;
- solicitarea adresată serviciilor de informații de către președintele interimar Crin Antonescu de a ancheta o presupusă acțiune de denigrare a imaginii României în străinătate (“ceea ce se vede este că împotriva imaginii României a existat o acţiune organizată, coordonată, finanţată şi că eu socotesc că este cazul ca SIE să analizeze şi să găsească prin mijloace specifice cum s-a petrecut această operaţiune”).

Organizațiile semnatare fac apel la conducerile și angajații acestor servicii să rămână fideli mandatului instituțiilor pentru care activează și să nu dea curs intervențiilor din mediul politic care pun în pericol drepturile și libertățile garantate de Constituție.

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație

Persoană de contact: Răzvan Martin, coordonatorul Programului FreeEx - Libertatea Presei în România, e-mail: [email protected]

Citește mai jos răspunsul Serviciului Român de Informații:
 

Comunicat de presă

Pe fondul apariţiei, la data de 14 august, în mass media a unor cópii după materiale ce poartă însemne ale instituţiei noastre, Biroul de Presă al SRI este împuternicit să facă următoarele precizări:

Aspectele prezentate public reprezintă cópii neautorizate, prelucrate ale unor extrase din materiale interne, fiind rezultatul unor demersuri dispuse de persoane din fosta conducere a SRI cu responsabilităţi pe linia protecţiei instituţiei, pentru clarificarea anumitor aspecte punctuale grave legate de o posibilă scurgere de informaţii clasificate din interiorul Serviciului, în contextul apariţiei unor articole de presă.

Menţionăm că măsurile de verificare întreprinse în acea perioadă s-au realizat pe fondul identificării unui fost angajat al instituţiei noastre care, în conexiune cu persoane din mass media, era implicat în activităţi având certe conotaţii penale, de resortul structurii de protecţie internă a instituţiei. În baza măsurilor întreprinse la nivelul SRI în acea perioadă (2005-2006) şi a probatoriului administrat de organele de aplicare a legii cu care s-a colaborat, fostul angajat a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unor infracţiuni privind regimul documentelor clasificate.

Pentru instituţia noastră, măsurile de prevenire a scurgerii de informaţii constituie o prioritate asumată inclusiv în raport cu partenerii şi standardele euroatlantice în materie. În acest sens, SRI va efectua, şi în cazul de faţă, verificări pentru stabilirea circumstanţelor în care cópii parţiale prelucrate ale unor materiale interne au fost sustrase, deţinute fără drept şi diseminate neautorizat în spaţiul public, având în vedere că toate aceste fapte constituie potrivit legii infracţiuni contra securităţii naţionale.

Serviciul dezaprobă orice încercare de atragere a sa, prin intermediul unor foşti angajaţi, în dispute politice şi îşi exprimă hotărârea de a se menţine într-o atitudine neutră şi echidistantă.

În demersurile întreprinse, SRI acţionează cu profesionalism, în conformitate cu litera şi spiritul legii, în deplin respect al drepturilor constituţionale referitoare la libertatea de exprimare şi independenţa presei.
 

Răspunsul Parlamentului României

Citiți aici răspunsul Comisiei Comune a Camerei Deputaților și a Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024