FreeEx Presă liberă

Jurnalistă din Azerbaidjan, condamnată la două luni de arestare preventivă

, 9 Dec 2014

ActiveWatch, în calitate de membru al rețelei Reporteri Fără Frontiere, se alătură demersului Reporteri Fără Frontiere de a cere eliberarea imediată a jurnalistei azere Khadija Ismayilova, acuzată pe nedrept că ar fi determinat un coleg să se sinucidă.

10.12.2014

Către: Ambasada Republicii Azerbaidjan

În atenția Excelenței sale, Farid Abdinbayov, Ambasador Extraordinar și plenipotenţiar al Republicii Azerbaidjan în România.

Reporteri Fără Frontiere

Publicat pe 05.12.2014, actualizat pe 08.12.2014

Jurnalistă din Azerbaidjan, condamnată la două lunide arestare preventivă

Tribunalul districtual Sabail de Baku a dispus reținerea preventivă a jurnalistei pe 5 decembrie. Khadija Ismayilova, unul dintre cei ”100 de Eroi ai Informației”, premiată de Reporteri Fără Frontiere în cadrul Zilei Mondiale a Libertății Presei, este fostul director al Radio Azadlyg, serviciul Azerbaidjan de factură ”Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea” și colaborator la alte organizații media. Ea este bine cunoscută pentru investigațiile detaliate cu privire la corupția de la nivelele înalte ale Guvernului și se află printre puținii jurnaliști ce au urmărit cu atenție acest subiect foarte delicat.

Ismayilova este acuzată în baza articolului 125 a Codului Penal că ar fi provocat tentativa de suicid a lui Tural Mustafayev. Fostul membru al Radio Azadlyg și al platformei independente, Meydan TV, a încercat să se sinucidă cu două luni în urmă. Ancheta a găsit-o pe Ismayilova ca fiind responsabilă. Mustafayev a declarat Meydan TV că nu poate vorbi despre mărturia depusă, deoarece a semnat un contract de confidențialitate. Totuși, conform unor surse apropiate de Ismayilova, acesta ar spune că ea, din funcția de director, l-a demis de la Radio Azadlyg.

Înainte ca Ismayilova să fie adusă în instanță, ea a fost interogată de către procurorul local în cazul tentativei de sinucidere. Avocatul ei, Elton Guliev, nu a avut timp suficient să discute cu reporterii, dar considera că este posibilă arestarea jurnalistei. Înainte să intre în sala de judecată, Ismayilova le-a spus membrilor familiei să îi aducă haine și medicamentele.

“Am fost scandalizați de aceste acuzații false și reținerea nedreaptă”, a declarat Johann Bihr, șeful Biroului pentru Europa de Est și Asia Centrală de la Reporteri  fără Frontiere. Campania de defăimare împotriva Khadija Ismayilova începutăîncă de acum doi ani a atins apogeul. Arestarea unei personalități care a stabilit noi standarde a jurnalismului de investigație din Azerbaidjan, dovedește că oficialii sunt mai determinați ca niciodată să elimine orice formă de opoziție.

Cu o zi înainte de decizia Curții, Ramiz Mehdiyev, reprezentantul administrației prezidențiale a susținut un discurs pentru a prezenta un document numit “A World Order of Double Standards and Modern Azerbaijan”. În acest discurs acesta a acuzat-o pe Ismayilova ca a diseminat idei cu conținut de ură despre Azerbaidjan pentru servi interesele prietenilor ei vestici, făcând referire la țările occidentale.

Ismayilova a fost subiectul multor presiuni și acțiuni legale venite din partea oficialilor. În 2012 și 2013, a fost ținta unei acțiuni sistematice de defăimare, fiind de asemenea și victima unor tentative de șantaj în baza unor înregistrări video. În februarie 2014, a fost acuzată că este spion al Statelor Unite.

În ultimele luni, guvernul azer a pornit o acțiune împotriva militanților pentru drepturile omului, a jurnaliștiilor și a susținătorilor acestora. În acel context, oficialii au luat măsuri drastice și împotriva Ismayilovei.

Ea este judecată pentru defăimare de către un fost membru al partidului Frontul Popular, în cadrul procedurilor legale începute pe 9 octombrie. Acesta o acuză de defăimare după ce jurnalista a publicat un articol în care a evidențiat faptele sale de subminare a organizațiilor opoziției, în interesul serviciilor secrete.

Pe 12 octombrie, procurorul-șef i-a interzis să părăsească țara. Cu două săptămâni mai devreme, ea a ținut un discurs în Parlamentul European cu privire la situația drepturilor omului în Azerbaijan și pentru a discuta pericolele în care se află colegii ei, aflați după gratii.

În cadrul acestei călătorii, Ismayilova a primit o serie de amenințări anonime. La întoarcerea de la Strasbourg, pe 3 octombrie, ea a fost reținută pe aeroportul din Baku și chestionată timp de 4 ore.

Cel puțin 15 jurnaliști și bloggeri din Azerbaidjan ale căror drepturi la o judecată corectă nu sunt respectate, sunt în prezent închiși din cauza activităților profesionale. Azerbaidjan este pe locul 160 din 180 în raportul cu privire la Libertatea Presei la nivel mondial, întocmit de Reporteri Fără Frontiere.

Cu stimă,

Mircea Toma,

Președinte ActiveWatch

Traducere: George Stanciu, Marilena Ene

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024