ActiveWatch condamnă reacția Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare care, prin atitudinea sa, hărțuiește și riscă să îngrădească libertatea de exprimare a unor elevi maghiari care au arborat steagul Ungariei de Ziua (românească a) Unirii (24 ianuarie).


„Fiind vorba despre un elev şi nu despre un cadru didactic, noi, Inspectoratul Şcolar Judeţean, am luat legătura imediat cu conducerea Colegiului Naţional Kolcsey Ferenc pentru a primi o informare urgentă şi exactă. Conducerea şcolii a format o comisie de anchetă şi au identificat elevul vinovat. Pe viitor se va reacţiona conform regulamentelor şcolare pentru a fi evitate astfel de evenimente neplăcute”, a declarat inspectorul general adjunct sătmărean Claudiu Mondici, potrivit presei locale.

Gestul celor care au arborat un alt steag decât cel românesc poate fi considerat ofensator sau provocator de către unii, dar, în realitate, el se înscrie în limitele libertății de exprimare, așa cum sunt ele definite în jurisprudența CEDO. Atribuirea unei "vinovății" pentru acest gest constituie, așadar, o amenințare la adresa libertății de exprimare.

Un caz similar s-a petrecut anul trecut, când o elevă din județul Covasna a purtat o bentiță cu tricolorul României de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Atunci, intervenția abuzivă a dirigintei - care a sancționat manifestarea elevei - a fost amendată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu 400 de lei.

ActiveWatch consideră că reacția ISJ Satu Mare este disproporționată în raport cu faptele și contribuie la alimentarea unor tensiuni inter-etnice.

Solicităm Ministerului Educației să sancționeze intervenția abuzivă a Inspectoratului Școlar Satu Mare. Reamintim că organizația noastră a cerut încă de anul trecut Ministerului să dezvolte politici și programe în spiritul toleranței, diversității și al înțelegerii pentru a preveni apariția unor astfel de cazuri și pentru a contribui la imunizarea populației în fața provocărilor naționaliste și/sau segregaționiste venite din zona centrelor de putere.

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public.
 

ActiveWatch

ActiveWatch / CC BY 3.0