Dezbaterile politice NU reprezintă amenințări la adresa climatului de siguranță și a bunăstării cetățenilor!

, 25 Mar 2015

ActiveWatch solicită modificarea proiectului de „Strategie Națională de Ordine și Siguranță Publică 2015-2020” în forma propusă spre dezbatere publică. 

În data de 23 martie 2015, Ministerul Administrației și Internelor a pus în dezbatere „Strategie Națională de Ordine și Siguranță Publică 2015-2020”. În documentul strategic care vizează ”eficientizarea sistemului de ordine publică și siguranță” sunt menționate, printre altele, ca amenințări la adresa climatului de siguranță și bunăstării cetățenilor: ”manifestări de rasism, xenofobie, extremism și alte forme de intoleranță, având drept scop obținerea autonomiei unor zone/regiuni pe criterii etnice.” Considerăm că această formulare este ambiguă și introduce în discuție concepte pe care strategia nu le definește (rasism, xenofobie, extremism) legându-le de o situație particulară (dezbateri publice privind autonomia pe criterii etnice). Această manieră limitativă de a defini aspecte care reprezintă amenințări la adresa siguranței și bunăstării cetățenilor este de natură să creeze impresia că sunt amenințări la adresa siguranței și bunăstării cetățenilor cu precădere acele manifestări rasiste, xenofobe sau extremiste care vizează cereri privind autonomia pe criterii etnice. Acest lucru riscă să creeze discriminare și tensiuniîn spațiul public, stigmatizând subiectul autonomiei pe criterii etnice, subiect legitim de dezbatere publică în orice societate democratică. Inducerea unei asemenea percepții asupra temei autonomiei pe criterii etnice poate favoriza abuzuri din partea autorităților publice, respectiv a blocării oricăror discuții pe acest subiect.

ActiveWatch consideră că autoritățile trebuie să identifice „amenințările climatului de siguranță” în acele comportamente care presupun acte cu potențial de violență generată de atitudini rasiste, de xenofobie și în forme identificabile ca extremism. Victimele acestui tip de comportament pot deveni orice comunități din România, iar nu, așa cum lasă să se înțeleagă textul actual al Strategiei, doar majoritarul de etnie română.

Reamintim că, în România ultimilor 25 de ani au fost mai frecvent expuse agresiunilor comunități aparținând unor grupuri vulnerabile, fie că vorbim despre minoritatea roma, minoritatea maghiară sau minoritățile sexuale.

De asemenea, considerăm că obiectivul principal al unui asemenea document trebuie să îl constituie protecția cetățenilor și a bunurilor acestora împotriva amenințărilor serioase de violență (inclusiv a celor motivate de ură) și nu cenzurarea spațiului public de dezbatere politică. În acest sens, în vederea eliminării ambiguităților, ActiveWatch propune modificarea paragrafului menționat astfel: ”manifestări de rasism, xenofobie, extremism şi alte forme de intoleranţă care au potențialul de a se transforma în acte de violență la adresa cetățenilor, bunurilor materiale ale acestora sau ale comunității.”

Documentul integral poate fi consultat aici, acesta fiind în dezbatere publică până la data de 2 aprilie 2015. 

 

______

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Share această pagină: