FreeEx

Consiliul Național pentru Cenzură Doctrinară

, 30 Ian 2021

Asociația ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, își exprimă îngrijorarea cu privire la derapajul recent al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care, prin decizia de a-l sancționa pe deputatul Iulian Bulai, și-a depășit atribuțiile și s-a constituit de facto într-un cenzor care pedepsește exprimările care contravin doctrinei creștine.

Concret, CNCD a aplicat o amendă de 5000 de lei pentru o postare în care Iulian Bulai compara situația în care se găsea familia lui Iisus (figură centrală în cultura creștină, dar descrisă așa cum ar fi văzută de o persoană necunoscătoare a acestei culturi) cu situația în care se găsesc unele familii din România vremurilor noastre și îndemna politicienii la compasiune, responsabilitate și implicare socială și comunitară.

 

Ca să poată aplica sancțiunea, CNCD a încadrat postarea lui Bulai la categoria de discurs care „aduce atingere demnității umane a [...] prin crearea unei atmosfere ostile, degradante și umilitoare”, prevăzută la articolul 15 a OUG 137/2000, legea în baza căreia funcționează instituția. Această interpretare a legii reprezintă neîndoielnic un abuz, întrucât nu ia în considerare că același articol 15 menționează explicit că, pentru a încălca dreptul la demnitate personală, comportamentul analizat trebuie să ”aibă ca scop sau să vizeze atingerea demnității sau crearea unei atmosfere ofensatoare”. Ori, textul lui Bulai nu are niciun element care să conducă la concluzia că deputatul ar fi intenționat în vreun fel să jignească creștinii. Mai mult, așa cum anunță încă din propria-i denumire, CNCD este responsabilă de combaterea discriminării – prin urmare, umilirea, atingerea demnității etc. prevăzute de articolul invocat pot fi luate în considerare în măsura în care acestea ar putea preceda într-un fel sau altul acte discriminatorii. Ori, în România, riscul ca o comunitate care reprezintă 90% din populația totală să fie expusă discriminării este, vizibil, extrem de redus.

 

Rolul CNCD nu este acela de a ocroti sensibilitățile grupurilor dominante, ci de a proteja grupurile vulnerabile față de agresiuni (chiar și verbale) și de a contribui la consolidarea unei societăți în care toți membrii să se simtă egali. Iar un text poate să fie provocator, cum ar putea fi interpretat cel în discuție, atâta vreme cât nu incita la acțiuni împotriva unui grup de persoane sau nu atribuie acelui grup trăsături care să le lezeze imaginea și astfel să ducă la distanțare socială față de acestea. Autorului unui asemenea text nu i se poate limita libertatea de exprimare.

 

Atragem atenția că însăși sancțiunea administrată de majoritatea membrilor CNCD poate să fie considerată un act de discriminare față de persoanele care îndrăznesc să interpreteze istoria personajelor din mitologia creștină, în afara dogmei împărtășită de credincioși. ActiveWatch va sesiza CNCD cu privire la suspiciunea că decizia instituției reprezintă ea însăși o discriminare. Vom face sesizarea pentru a oferi CNCD șansa de a-și recupera relevanța și să reamintim membrilor săi  că ar trebui să-și lase la intrarea în instituție propriile convingeri politice, ideologice și religioase și să acționeze imparțial, în spiritul legii de aplicarea căreia se ocupă.

 

Îl încurajăm pe Iulian Bulai să atace în instanță decizia CNCD cu convingerea că efectele derapajului CNCD de la propria misiune vor fi înlăturate.

 

---------------

 

Postarea integrală a lui Iulian Bulai:

 

”Un copil. Sărac și provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinerețe și o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinții lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinții să fi fost căsătoriți, doar logodiți. Nașterea lui arată extradordinarul dar și limitele societății în care a apărut.

Acum 2000 de ani s-au întâmplat cele scrise mai sus. Soarta lui este astăzi împărtășită de mulți copii din România, dar care nu au avut alături părinți atât de iubitori. Avem peste 50.000 de copii în grija statului. Peste 3000 de copii anual dați spre adopție. Mai mult de o treime din cei 3000 nu își găsesc o familie. Anual aprox. 2000 de copii sunt declarați greu adoptabili-nimeni nu îi vrea în România. Peste 1000 de copii români au fost traficați doar în UK până în 2007. Recent, justiția română nu a găsit niciun vinovat din cele câteva zeci/ sute care ar fi fost implicați în traficul a aproape 200 de copii din Țăndărei. Acesta este cel mai mediatizat caz recent de trafic de ființe umane din România, dar nicidecum singurul.

Asta arată multe comunități eșuate sau cvasi eșuate în România. Comunități eșuate la fel de mult ca cea din Betleem de acum 2000 de ani. Eșuate din lipsă de implicare a celor din jur.

În fața atâtor comunități eșuate, noi avem șansa de a umple locul păstorilor și magilor care au dat o mână de ajutor acum 2000 de ani. Într-o Românie cu mulți baronași și combinatori, politicienii onești ar trebui să fie păstorii și magii zilelor noastre care dau o mână de ajutor celor care au nevoie: comunități eșuate cu nevoie de solidaritate, generozitate și bună gestionare a bugetului local. În interesul părinților și pruncilor.

Pentru mine și despre asta este Crăciunul: implicare în comunitatea locală pentru cei mai vulnerabili și măsuri de intervenție din partea comunității dincolo de incapacitățile individului.  Crăciun fericit tuturor!”

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Ce face ANCOM-ul cu DSA-ul: Poliția Internetului sau un mediu online sigur și fiabil, prin respectarea drepturilor fundamentale? - Scrisoare deschisă

Scrisoare deschisă, 3 Apr 2024

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024