FreeEx

Atac sălbatic împotriva activiștilor, în Geoparcul Dinozaurilor. Update: răspuns IGPR și Parchet Tribunal Hunedoara Update: Raspuns Ministerul Public

, 26 Mai 2015

Update 11 iunie - Răspunsul Inspectoratului General al Poliției Române

Update 11 iunie - Răspunsul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara

Update 13 iulie - Răspunsul Procurorului General

ActiveWatch solicită autorităților competente – Parchetului și Poliției  – cercetarea în regim de celeritate a actelor de agresiune comise în Geoparcul Dinozaurilor.

Duminică, 24 mai, în proximitatea satului Coroiești din Țara Hațegului, la Râul Alb, în Geoparcul Dinozaurilor, un activist de mediu, Gabriel Păun, membru al organizației Agent Green, și însoțitorii acestuia, care se deplasau pentru a documenta în teren un proiect suspect de a fi distrugător pentru mediu, au fost atacați cu violent de un grup de persoane.

În urma agresiunii, Gabriel Păun a fost diagnosticat cu o fractură de coastă și două hematoame craniene, medicii recomandând spitalizare pentru 17-18 zile; multiple traumatisme a suferit și unul dintre însoțitorii lui; ceilalți însoțitori – între care două femei - au fost șocați de brutalitatea agresorilor. Unul dintre agresori a fost accidentat și a suferit un traumatism foarte sever, fiind, în prezent, internat la un spital din Cluj Napoca cu diagnosticul de fractură cervicală.

Solicităm, totodată, investigarea conduitei poliției din localitatea Sălașu de Sus – prima instituție solicitată să intervină pentru salvarea lui Gabriel Păun. Parte dintre însoțitorii lui Păun au reușit să fugă și au solicitat asistență atât folosind apelul 112 cât și direct, postului de poliție din Sălașu de Sus. Polițiștilor li s-a cerut să se deplaseze la locul în care se comisese agresiunea pentru a-l salva pe Păun de atacatori – activistul, deși rănit, reușise să se ascundă și aștepta ajutor. Conform activiștilor, în loc să se mobilizeze pentru o intervenție care să prevină comiterea de noi acte de violență, ajutorul oferit de poliție a fost să îl transporte pe unul dintre reclamanți până într-o stație de taxi. Cerem inițierea unei cercetări dedicate acestui comportament pasiv care ar fi putut agrava consecințele agresiunii.

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care promovează dreptul la liberă exprimare și liberul acces la informații de interes public. Agresarea unor persoane care se aflau într-o activitate de documentare a unei situații de cert interes public – construirea unei microhoidrocentrale într-un sit natural protejat – definește comportamentul atacatorilor ca fiind destinat blocării prin violență a accesului la informații de interes public. De aceea credem că trebuie lămurite de către autoritățile competente circumstanțele în care s-au desfășurat evenimentele violente din Parcul Dinozaurilor.

Autoritățile trebuie să sancționeze dur violența fizică împotriva celor care documentează subiecte de interes public, fie aceștia jurnaliști sau nu.

Scrisoarea a fost înaintată Procurorului General al României, dl. Tiberiu Nițu, și Inspectorului General al Poliției Române, dl. Petru Tobă.

Sursa foto: România Curată.

___________________________

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public. Programul FreeEx al ActiveWatch beneficiază de o finanțare în valoare de 74 702 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro) și de 8 400 de dolari din partea IFEX pentru proiectul “Harta Interactivă a Libertății de Exprimare” (implementat în perioada mai 2014 – iunie 2015). Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesați www.eeagrants.org. Pentru mai multe informații despre rețeaua IFEX accesați www.ifex.org. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014 sau a IFEX.

Share această pagină:


Din aceeași categorie

Jurnaliști înjurați și amenințați la Primăria Ploiești sub ochii îngăduitori ai primarului Volosevici. Scrisoare deschisă către conducerile PSD și PNL

Scrisoare deschisă, 7 Mar 2024

Solicităm demiterea lui Adrian Cioroianu din funcția de director al Bibliotecii Naționale a României

Scrisoare deschisă, 1 Mar 2024

Mai multe ONG-uri solicită o întâlnire cu Premierul pe tema ruletei rusești din justiție

Scrisoare deschisă, 23 Feb 2024